Magyar gazdaság

Munkanélküliség - Az elemzők szerint korai az öröm

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) úgy látja, hogy a kormány gazdaságpolitikájának és a nemzetközi konjunktúrának köszönhetően csökkent a munkanélküliség. Elemzők egyelőre nem látnak fordulatot, és leginkább szezonális hatásokkal indokolják a munkanélküliség mérsékelt csökkenését.

„Nagy változást nem látok” – mondta Németh Dávid, az ING Bank közgazdásza a Világgazdaság Online-nak a munkanélküliségi statisztikát kommentálva.

A február-áprilisi időszakra 11,4 százalékra csökkent a a január-márciusi 11,6 százalékos szintről – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A foglalkoztatási arány 2009-ben és 2010-ben is volt ennél magasabb – mondta Németh Dávid hozzátéve, hogy a kisebb javulást az idénymunkák időszakának kezdete is okozhatta. Fordulatról egyelőre nem beszélnék a munkaerőpiacon – emelte ki.

A foglalkoztatottak száma 28 ezer fővel nőtt, a munkanélkülieké 15 ezer fővel mérséklődött egy év alatt. A munkanélküliségi ráta év eleji megugrása részben szezonális hatásnak volt köszönhető, amely a második negyedévben korrigálódik majd, az áprilisi adatok már ezt mutatják – vélik az MKB Bank közgazdászai.

A magánszektorban az ipar felfutása miatt a lassú javulás folytatódására számítunk az év során, a kormányzati munkaerő-politika hatása viszont most még nehezen kiszámítható – írja Lőke András és Kondrát Zsolt.

Az NGM már látja a hatást

A foglalkoztatási adatok javulásában a nemzetközi konjunkturális hatások mellett nagy szerepe volt a kormány gazdaságpolitikájának is. A kis-és középvállalkozások – amely szektor a legnagyobb foglalkoztató hazánkban – helyzete folyamatosan javult, hiszen a kormány döntésének értelmében a rájuk vonatkozó 10 százalékos társasági kulcs jelentős mozgástér-bővülést jelentett számukra – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium. Emellett 10, jellemzően a KKV szektort terhelő kisadót szüntettek meg.

2011 első három hónapjában tehát a gazdaság stabilizálódásával párhuzamosan javult a hazai ipar helyzete, valamint bővült a külkereskedelmi volumen, amely pozitívan hatott Magyarország foglalkoztatottsági helyzetére. A kedvező trend a kormány gazdaságpolitikájának, valamint a világgazdasági konjunktúrának volt köszönhető – áll a közleményben.

A kormány a közmunkák felfuttatását tervezi az év második felétől, de a közszférában inkább az elbocsátások lesznek terítéken, és a rokkantnyugdíjas rendszerből is sokan esnek majd ki, akiknek egy része visszakerül a munkaerőpiacra – áll az MKB Bank közgazdászainak elemzésében.

Így alapesetben arra számítanak az elemzők, hogy a munkanélküliségi ráta 2011 végén 10,7 százalékos szintre csökken, de 2012-ben is 10 százalék felett marad.

Egy évvel korábban 11,8 százalék volt a munkanélküliségi ráta – emlékeztet Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza. Kiemelte: „a foglalkoztatottak száma 26,4 ezer fővel bővült az előző három hónaphoz, illetve 27,8 ezerrel az egy évvel korábbihoz képest, míg a munkanélküliek száma 8,4 ezerrel csökkent az előző három hónaphoz, illetve 15,4 ezerrel az egy évvel ezelőttihez képest”.

A foglalkoztatás növekedése részben a feldolgozóipar megnövekedett keresletének adta – vélekedett Suppan, és Németh Dávidhoz hasonlóan ő is kiemelte, hogy másrészt szezonális okoknak köszönhető, ami a következő hónapokban folytatódhat.

Az idei átlagos munkanélküliségi ráta 10,7 százalék lehet. Jövőre folytatódhat a lassú javulás, így az átlagos munkanélküliségi ráta 10,4 százalékra csökkenhet a TakarékBank elemzőjének várakozása szerint.

2011 első három hónapjában tehát a gazdaság stabilizálódásával párhuzamosan javult a hazai ipar helyzete, valamint bővült a külkereskedelmi volumen, amely pozitívan hatott Magyarország foglalkoztatottsági helyzetére. A kedvező trend a kormány gazdaságpolitikájának, valamint a világgazdasági konjunktúrának volt köszönhető – áll a közleményben. -->

munkanélküliség foglalkoztatás NGM szezonális munka munkaerőpiac
Kapcsolódó cikkek