Magyar gazdaság

Végre egy jó hír a magyar gazdaságról

Nekilendült a feldolgozóipar a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) legújabb jelentése szerint, a Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke 56,9, ami a korábbi áprilisokkal és az elmúlt hónapokkal összevetve kifejezetten kedvező.

Az MLBK közleménye szerint tavaly július óta folyamatosan bővül a feldolgozóipar, és ennek a növekedésnek az üteme novembertől kezdve tartósan magas. A BMI áprilisi értéke 2008 januárja és 2010 februárja óta a második legmagasabb: az előbbi két hónapban értéke egyformán 57 volt.

Az áprilisi havi index 3 százalékponttal magasabb a márciusinál, amikor 53,9 volt, s továbbra is felette van mind a megelőző három év, mind a felmérés kezdetétől számított 15 év áprilisainak átlagánál, amelyek 48,5 és 51,5 közöttiek.

A BMI egy összetett mutatószám, öt egyedi index - termelési mennyiség, foglalkoztatás, szállítási átfutási idő, vásárolt készletek, új rendelések - súlyozott átlaga, amelynek 50 feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 alatti értéke a irányába való elmozdulásra utal.

A termelési mennyiség indexe az idén áprilisban nőtt márciushoz képest, ezzel együtt már tizenhatodik hónapja emelkedik a termelt mennyiség. Erre utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor 24 hónapon át tartott a bővülés.

A MLBKT szerint a mostani érték kifejezetten magasnak számít, az elmúlt 15 évben csak egyszer, 2007-ben volt nagyobb a növekedés üteme áprilisban. Az új rendelések indexe enyhébben nőtt, az új rendelések állománya tizenegyedik hónapja bővül egyfolytában. Erre utoljára 2007 augusztusa és 2008 júniusa között volt példa, akkor is tizenegy hónapon át.

Az áprilisi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett márciushoz képest, és az ütem enyhén gyorsult. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke immár a tizenhetedik hónapja van 50 pont alatt, ami példa nélküli a közlemény szerint.

A vásárolt készletek csökkenése megállt a márciusi nagyon enyhe visszaesés után, de a növekedés üteme nem túl erős. Az idei áprilisi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján így is átlag feletti, és csak három ennél jobb érték volt.

A közlemény szerint áprilisban is nőtt a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, s az ezt mutató index alapján az ütem némileg erősebb a márciusihoz képest. A szeptemberi megtorpanástól eltekintve az index továbbra is a feldolgozóiparban alkalmazott munkavállalói létszám növekedését jelzi, megszakítás nélkül hetedik alkalommal. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei tisztán a legmagasabb 1995 óta - áll a közleményben.

mlbk szállítás készlet termelés BMI beszerzési menedzser index
Kapcsolódó cikkek