Magyar gazdaság

Vigyázat: Fertőző az adósságválság

Az IMF arra figyelmeztet, hogy az adósságválság továbbterjedhet.

Annak ellenére, hogy megmentették Görögországot az államcsődtől, majd Írország és Portugália is nemzetközi hitelcsomagra szorult, az adósságválság tovább terjedhet az eurózóna országaira és a feltörekvő európai gazdaságokra is – figyelmeztetett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön. Az euróövezeti fertőzés továbbterjedése továbbra is kockázatot jelent az IMF szerint.

Az IMF azt is közölte, hogy kész további hitelt nyújtani a görögöknek, bár 2009 óta adósságválságtól szenvedő ország még rengeteg extra bevételre tehet szert privatizációval. Közben kiderült, hogy Görögországnak mélyebb, és még nagyobb költségvetési kiadáscsökkentést kell végrehajtania, hogy fedezze a bevételek visszaesését. A piacok azonban nem hisznek abban, hogy a görögök vissza tudják fizetni 327 milliárd eurót államadósságukat.

Görögországban országszerte vonultak utcára a kormány megszorító programja ellen, míg az ország egyre inkább a csőd közelébe sodródik. Júniusban válik esedékessé az ország által tavaly igényelt 110 milliárd eurós közös IMF-EU hitelcsomag következő részlete.

A német pénzügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta, Görögország csak akkor kap pénzt, ha világosan, átláthatóan megvalósítja azokat a költségcsökkentő intézkedéseket, amelyeket a kölcsön fejében már korábban is vállalat.

A cikk a hirdetés után folytatódik Wolfgang Schaeuble ragaszkodik ahhoz, hogy minden további juttatást szigorú feltételekhez kell kötni, s azzal érvelt, hogy a költségvetési és strukturális problémákat kizárólag a görögök oldhatják meg házon belül. Ezért – ahogy fogalmazott – „minden további lépést egyértelmű feltételekhez kötnek”.

görög adósság adósságvlság Görögország válság
Kapcsolódó cikkek