Magyar gazdaság

A kormány is beismerte: szegénységbomba robbanhat

Balog Zoltán, felzárkózásért felelős államtitkár a Figyelőnek elmondta, tart attól, hogy katasztrófa lesz a vége a közfoglalkoztatási rendszer átalakításának.

„Kétségkívül sokan kerültek nehéz helyzetbe, de folyik a közmunkaprogram reformja. Az új szabályozás egy része az idén nyáron, a másik része a jövő év elején lép hatályba. A tervezés során elsődleges szempont, hogy a nemzetgazdaság, a költségvetés számára is értékteremtő munkát végezzenek. Március végén letettünk egy olyan javaslatot, amellyel 50 ezer embert tudunk aktivizálni, és 20 ezernek új munkahelye is lehet. A program keretében munka és tanulás együtt valósul meg” – mondta Balog Zoltán, felzárkózásért felelős államtitkár a Figyelőnek.

Arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy robban a szegénységbomba elmondta: „a szociális felzárkóztatás és versenyképesség megteremtése között kell megtalálni az ideális utat. Ne csináljunk úgy, mintha az elmúlt hat hónapban keletkezett volna ez a probléma. Az elmúlt húsz évben keletkezett, s most arra vállalkoztunk, hogy megreformáljuk a rendszert. Aki tud, vegyen részt a közmunkaprogramban, s onnan lépegessen előre, képezze magát, próbáljon elhelyezkedni, vállaljon munkát. Az aktivitásra serkentés van középpontban, nem az, hogy adjuk oda a pénzt, mert úgysem tudunk mást csinálni”.

„Nem tart attól, hogy katasztrófa lesz a vége?” – tette fel a kérdést a Figyelő. „De tartok. Viszont nincs más megoldás” – mondta Balog Zoltán. Az államtitkár szerint finanszírozhatatlan volt a korábbi rendszer.

„Szociális szükséghelyzetben kaphatnak szerepet a segélyszervezetek, szeretetszolgálatok. Az előző kormány 2008-ban bevezette a közcélú adományok áfáját. A 2010-es árvízidején itt álltak a segélyszervezetek, adományokkal útra készen, de azt mondták, addig nem adnak oda semmit, amíg a parlament el nem törli ezt a terhet. Én voltam a kezdeményezője, s az országgyűlés a javaslat benyújtásától számított 24 órán belül megszüntette az adományok forgalmiadó-kötelezettségét” – magyarázta az államtitkár.

„Kérdezem, ki a szociálisan érzékelten?” – tette fel a kérdést Balog, majd folytatta: „Nem tudom, hallott-e arról, hogy a Fidesz-kormány vezette be, hogy minden rászoruló gyermek számára 8. osztály elvégzéséig biztosítják az ingyenes közétkeztetést. Ma mindenki kap az iskolában ebédet”.

közmunka szegénység katasztrófa szegénységbomba Figyelő közmunkaprogram
Kapcsolódó cikkek