Magyar gazdaság

A nyugdíjrendszer államosításával igazít ki Orbán

Kivitelezési kockázatokkal ugyan, de kezd formát ölteni a magyar államháztartási konszolidációs program – így vélekedtek a Euromoney gazdasági-pénzügyi szakfolyóiratnak megszólaló banki és befektetési szakértők.

Az Erste Bank vezető elemzője, Friedrich Mostböck azt emelte ki, hogy bár vannak megvalósíthatósági kockázatok, a konvergenciaprogram további kiadáscsökkentéseket tartalmaz. Hozzátette: ha a kormány bizonyítja, hogy kordában tudja tartani a deficitet, akkor nincs ok a választások előttinél keményebb kockázati megítélésre, különös tekintettel arra, hogy a üteme 3 százalékhoz közelít.

Nicholas Spiro, egy a régióra szakosodott tanácsadó szerint a Magyarországot 2008 előtt sújtó ikerdeficit-problémát sikerült orvosolni, jóllehet a költségvetési kiigazítás részben a „nyugdíjrendszer államosításával” folyik. Daniel Lenz, a DZ Bank stratégája ugyanezt a lépést azonban annyiból célravezetőnek nevezte, hogy hatására az államháztartás az idén a GDP-érték 2 százalékának megfelelő többletbe fordul.

kockázat Erste Euromoney konszolidáció spiro
Kapcsolódó cikkek