Magyar gazdaság

ÁSZ: Hiányzik az oktatási stratégia

Dolgoztassa ki a miniszter az oktatási és a kulturális ágazat középtávú stratégiáját, intézkedjen a szakmai ágazati irányítás, a tulajdonosi és alapítói joggyakorlás megfelelő szabályozásáról.

Dolgoztassa ki az oktatási és a kulturális ágazat középtávú stratégiáját, intézkedjen a szakmai ágazati irányítás, a tulajdonosi és alapítói joggyakorlás megfelelő szabályozásáról – ezt javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a nemzeti erőforrás miniszternek.

A számvevők nemrég lezárult vizsgálatukban arra keresték a választ, hogy a két ágazat irányítási, működési rendszere 2006 és 2010 között biztosította-e a célszerű és eredményes feladatellátást.

Megállapították: a hosszú és középtávú szakmai koncepciók hiánya miatt a végrehajtás nehézkes, elhúzódó volt, ez csökkentette a szakmai felügyelet és a feladatellátás eredményességét. Kormányhatározatok rendelkeztek a volt Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz tartozó gazdasági társaságok, közalapítványok szervezeti átalakításáról, ám ezeket megalapozó hatástanulmányok, gazdaságossági számítások csak esetenként készültek. Nem volt a társaságok szakmai tevékenységének mérésére alkalmas kritériumrendszer, és hiányoztak az éves üzleti tervekhez a szakmai elvárások is.

ÁSZ stratégia koncepció oktatás
Kapcsolódó cikkek