Magyar gazdaság

Egymillió új munkahely születhet idén Európában

Legalább egymillió új munkahely jön létre Európában az idén, az európai vállalatok pedig 1,8-2 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak 2011-ben - mondta Jürgen R. Thumann, az európai munkaadók szervezete, a Businesseurope elnöke pénteken a tagszervezetek elnökeinek budapesti ülését követő sajtótájékoztatón.

A Businesseurope elnöke az ülésről beszámolva elmondta: a viták alapján üzenetet állítanak össze az európai gazdaság helyzetéről az Európai Tanács június 24-i ülésére. A munkaadói szervezetek elhatározták azt is, hogy tárgyalásokat kezdenek az Európai Szakszervezeti Szövetséggel a munkaidő-irányelvről - közölte Jürgen R. Thumann.

Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetégének (MGYOSZ) elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a magyar európai uniós soros elnökség legnagyobb üzleti összejövetele volt a pénteki, a Businesseurope 33 tagállamából 90 üzletember volt jelen a budapesti találkozón.

Jürgen R. Thumann  elmondta: a szerbiai munkáltatók szövetsége pénteken csatlakozott a Businesseurope-hoz, ezt is jóváhagyták az ülésen. Elmondta azt is, hogy a tagszervezetek további két évre megválasztották a BusinessEurope elnökévé, így második periódusát kezdheti a szervezet élén.

Az ülésen megvitatták az európai gazdaság helyzetét, valamint a magyar elnökség eredményeit - tette hozzá Jürgen R. Thumann. Hozzáfűzte: a Businesseurope képviselői csütörtökön találkoztak Schmitt Pál köztársasági elnökkel, és Martonyi János külügyminiszterrel, pénteken pedig egyórás eszmecserét folytattak Matolcsy György nemzetgazdasági  miniszterrel. A budapesti tanácskozáson szó volt a soron következő lengyel uniós elnökség prioritásairól is.

Az ülés központi témája az volt, hogyan lehet bővíteni az innovációt Európában, és hogyan lehet megfelelni az új versenytársak - például Kína - megjelenése okozta kihívásoknak - emelte ki az elnök. Európának vissza kell térnie a fenntartható növekedés útjára, meg kell tartania versenyképességét - hangsúlyozta.

A Businesseurope-nak az Európai Tanács június 24-i ülésére előkészített fő üzenete, hogy csak vállalkozásbarát környezetben lehet sikeresen előállítani új termékeket, szolgáltatásokat, valamint új munkahelyeket teremetni.

A munkaidő-irányelvvel kapcsolatban elmondta: a szakszervezetekkel ősszel kezdik a tárgyalásokat, ezekbe Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős európai biztost is bevonják.

A Businesseurope 35 európai állam több mint 20 millió európai vállalatát képviseli, ezeknél a cégeknél mintegy 120 millió munkavállaló dolgozik - mondta Jürgen R. Thumann. A Businesseurope-nak összesen 41 tagszervezete van - fűzte hozzá.

Matolcsy György Thumann teremtés businesseurope martonyi jános munkahely
Kapcsolódó cikkek