Magyar gazdaság

Frankhitelesek: A jövő héten még megkegyelmezhet a svájci jegybank

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) jövő hét csütörtökön tartja kamatdöntő ülését, és várhatóan 0 és 0,75 százalékon marad a kamatszint, 0,25 százalékos céllal.

A figyelmünk elsősorban a svájci jegybank kamatmeghatározó ülésére irányul majd csütörtökön – írják a CIB Bank közgazdászai heti elemzésükben. „Egyelőre nincs oka a berni intézménynek változtatni a monetáris feltételeken, különösen az elmúlt két hónap rendkívül alacsony inflációs adata és a szintén a vártnál gyengébb növekedési eredmények után” – vélik a szakértők.

Mindemellett a történelmi mélypont közvetlen közelében mozgó euró/frank árfolyan is szigorítja a monetáris feltételeket és fojtogatja az ország exportőreit, a jegybank aligha akarná tehát egy kamatemeléssel még tovább erősíteni a devizáját – olvasható a CIB Bank elemzésében.

Hozzáteszik: a döntést követő sajtótájékoztató alapján kiderülhet az is, hogy a piac őszi kamatemelésre vonatkozó várakozásai helyesek-e. Az elemzői közösség alapfeltételezése az, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) is el kezdi majd követni az Európai Központi Bankot a kamatemelések útján.

Az EKB elnöke tegnap jelezte, hogy szigoríthatnak a monetáris kondíciókon a jövő hónapban. Jean-Claude Trichet a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy „fokozott éberséggel” figyelik az alakulását, amely arra utal, hogy júliusban jön a kamat emelése.

Az EKB áprilisban emelte 25 bázisponttal a kamatot a történelmileg legalacsonyabb 1 százalékos szintről 1,25 százalékra. Azóta ezen a szinten áll a kamatszint.

svájci jegybank alapkamat frankhitelesek Svájc Svájci Nemzeti Bank SNB irányadó kamatszint kamat
Kapcsolódó cikkek