Magyar gazdaság

Megindult a roham a görög állami vagyonért

Görög sajtójelentések szerint Athén az OTE Telecom távközlési cégből 10 százalékos állami részt ad el a Deutsche Telekomnak (DT), és további 6 százalék értékesítéséről is tárgyalásokat folytat a német céggel.

Az OTE-részesedés eladása 410,7 millió eurót hoz a görög államkincstárnak, az ügyletet június végéig zárják. A Deutsche Telekom már jelenleg is 30 százalékos tulajdonosa a legnagyobb görög távközlési vállalatnak, a görög állam tulajdonrésze 16 százalék.

Az Imerisia című napilap jelentése szerint Jeórjiosz Papakonsztantinu görög pénzügyminiszter szerdán jutott megállapodásra a DT-vel. Az OTE a Balkán legnagyobb távközlési vállalata, közel 30 ezer embert foglalkoztat Görögországon kívül Albániában, Bulgáriában, Romániában és Szerbiában.

A cég állami tulajdonrészének eladása része a kormány 50 milliárd eurós privatizációs programjának. Ennek keretében értékesítik egyebek között a Hellenic Postbank postavállalat és részben a pireuszi, valamint a szaloniki kikötőt, magánosítják továbbá a PPC áramszolgáltatót, valamint az EYDAP athéni, illetve az EYATH szaloniki vízszolgáltatót.

államadósság DT privatizáció OTE Görögország válság
Kapcsolódó cikkek