Kína nagy mennyiségben akar magyar állampapírokat vásárolni - állapította meg a német napilap gazdasági újságírója, hozzátéve, hogy Orbán  szerint Kínának köszönhetően Magyarországnak "nem is kell már gondot csinálnia a pénzügyekből".

"Ekkora bizalom az ázsiai mindenhatóságban naiv és veszélyes - és nem magyarázható kizárólag Orbán politikai ide-oda imbolygásaival..." - írta Alexander Hagelüken. 

A szerző rámutatott: a Nyugatra általánosan jellemző egyfajta kétes csodavárás, hogy a gyorsan fejlődő országok megmentik a válságtól. Hatalmasak az elvárások a Brazíliához, Kínához és Indiához hasonló feltörekvő országokkal szemben; az ipari országok úgy gondolják, hogy ezek tartós növekedése saját huzamosabb fejlődésüknek a záloga lehet. Az újságíró szerint ez a hozzáállás "kockázatos fogadás egy bizonytalan jövőre".

Az Egyesült Államok után, amely régóta a fejlődő országok infúzióján él, most már "Magyarországtól Görögországig az ingadozó EU-tagállamok" is a feltörekvők hatalmas pénztárcájában reménykednek - hangsúlyozta Hagelüken.

Az SZ munkatársa szerint ezeknek az országoknak balgaság ennyire függőségi viszonyba kerülniük, hiszen végül minden államnak saját magának kell dolgoznia azon, hogy jólétet teremtsen, és megoldja a problémákat.