Magyar gazdaság

Tovább nyújtják a görög tésztát

Az euróövezeti tagállamok (Eurogroup) egyelőre elhalasztották a végső döntést a Görögországnak nyújtandó 12 milliárd eurós újabb hitelrészlet folyósításáról.

Az indoklás szerint a súlyos adósságproblémával küzdő Görögországnak előbb szigorú takarékossági intézkedéseket kell bevezetnie és a görög parlamentnek döntenie kell a pénzügyi reformról szóló törvényekről - szól az erről hétfőn hajnalban Luxembourgban meghozott határozat.

A miniszterek a közleményükben jelezték, hogy várakozásuk szerint a most esedékes 12 milliárd eurós részlet folyósítása július közepéig lehetséges. Mindenesetre továbbra is nyitva áll az út Athén előtt, hogy hozzájusson a hitelrészlethez, amelyből 8,7 milliárd eurót az Unió (elsősorban az euróövezeti országok) biztosít, a közös program másik résztvevője, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig 3,3 milliárd eurót tesz hozzá.

Luxembourgban a pénzügyminiszterek arról is megállapodtak, hogy a magánhitelezőket (bankok) is bevonják a hitelezési programba.

Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő vasárnap felszólította honfitársait, álljanak ki a rendkívül népszerűtlen megszorító intézkedési csomag mellett, hogy elkerülhessék az államcsődöt. Hozzáfűzte, hogy a nemzeti megosztottság nem segíti elő az ország túlélését.

Eurogroup IMF reform Luxemburg Görögország Papandreu
Kapcsolódó cikkek