Magyar gazdaság

Zöld jelzés Horvátország uniós csatlakozásának

Minden akadály elhárult Horvátország európai uniós csatlakozása elől. Az Európai Bizottság jóváhagyta a balkáni állam felvételét, amelyre a legkorábban 2013 június elsején kerülhet sor.

Az utolsó akadályok is elhárultak, így nyugodt szívvel mondhatunk igent Horvátország a Közösséghez való csatlakozására – hangsúlyozta Viviane Reding, az unió igazságügyi biztosa.

A testület ma Luxemburgban a miniszterek ülésén hagyta jóvá az Adria menti állam csatlakozási kérelmét, amelyről immár hat éve folynak tárgyalások, ahogy fogalmazott, nagyon boldog, hogy zöld jelzést adhat a horvátoknak. Mint mondja, még egy évvel ezelőtt sem gondolta volna, hogy eljön ez a pillanat, se Horvátország teljesített minden szükséges feltételt.

Hazánk egyik déli szomszédja az 28-adik tagállama lesz. A bizottság döntése szerint a csatlakozásra legelőbb 2013 júliusában kerülhet sor. A csatlakozási tárgyalások hivatalosan az uniós külügyminiszterek egyhangú szavazatával zárulnak majd le.

Az uniós csatlakozás feltételei „ koppenhágai kritériumok ”  néven is ismertek, mivel 1993 decemberében a koppenhágai Európai Tanács dolgozta ki őket. Ezek értelmében a tagjelölt státusz feltétele, hogy az ország stabil intézményrendszerrel rendelkezzen, amely biztosítja a demokráciát és a jogállamiságot, illetve az emberi jogok, valamint a kisebbségek tiszteletben tartását és védelmét; emellett életképes piacgazdaságot működtessen, és képes legyen megbirkózni az EU-ban működő piaci erőkkel és a versennyel; valamint tudja vállalni a tagsággal járó kötelezettségeket, különösen a politikai és gazdasági célokat, valamint a monetáris unió célkitűzéseit.

Balkán Horvátország tagállam Reding csatlakozás eurpai unió
Kapcsolódó cikkek