Magyar gazdaság

"Az uniós döntéshozók uralják a helyzetet"

A német szövetségi pénzügyminiszter szerint a Görögországban kibontakozott adósságválság időközben az egész euróövezetet veszélyezteti. Wolfgang Schaeuble ugyanakkor úgy látja: e tény ellenére a piacok irreálisan viselkednek.

A Westdeutschen Allgemeinen Zeitung pénteki számában megjelent interjújában Wolfgang Schaeuble kijelentette: "Biztosítanunk kell, hogy Görögország képes legyen állnia és finanszíroznia az adósságait". A piacok mindazonáltal kételkednek benne, hogy ez sikerülni fog az athéni kormánynak - mutat rá a DiePresse című bécsi lap. Arra a kérdésre, vajon a válság nyomására támogatná-e a görög adósságok részleges meghosszabbítását, Wolfgang Schaeuble kitért a válasz elől, nem akar találgatásokba bocsátkozni.

Ahogy fogalmazott, az eurocsoport ugyanis megállapodott arról, hogy folyamatosan megoldásokat keres. "Akkor aztán meglátjuk, hogy milyen opciók kínálkoznak." Ugyanakkor ismételten elutasította, hogy az uniós államok közös kölcsönöket vezessenek be. Ezek az úgynevezett eurokötvények bevezetése csak azt eredményezné, hogy már egyetlen államnak sem késztetése arra, hogy a költségvetését rendben tartsa. "Nem ez lehet a megoldás" - fejtegette.

A pénzpiacokon bekövetkezett nyugtalanság ellenére ugyanakkor Schaeuble - aki korábban az eurót sikertörténetként aposztrofálta - higgadtságra intett. A piacok részben igen irracionálisan viselkedtek. Ezért valamennyi résztvevőnek el kell kerülnie, hogy alkalmat adjon túlzott reagálásokra.

Mint ismert, az euró/frank kurzusa 1,156-ra gyengült pénteken, 3,4 százalékos mínuszt jelent egy hét alatt.

Schaeuble szerint az uniós döntéshozók uralják a helyzetet, néhány magasan eladósodott tagállam problémáját azonban nem lehet máról holnapra megoldani.

A Die Presse megjegyzi hogy Giolio Tremonti pénzügyminiszter becslése szerint Olaszország a költségvetési hiányt vélhetően a vártnál gyorsabban tudja lefaragni. A hiány idén és a jövő évben valószínűleg kisebb lesz, ahogy a kormány várja - nyilatkozta Tremonti a The Wall Street Journal amerikai gazdasági lapnak. Ez a gyorsított ütemben elfogadott takarékossági intézkedéseken múlik. A kormány jelenleg abból indul ki, hogy a deficit, amely jelenleg a 3,9 százaléka, 2012-ben 2,7 százalékra csökken. Az olasz képviselőház pénteken este szavaz a szigorított takarékossági csomagról, amely közel 48 milliárd euró megtakarítást irányoz elő. Azt várják, hogy a képviselőház a csütörtöki szenátusi szavazás után szintén jóváhagyja a takarékossági csomagot.

tremonti Görögország euró tőkepiac schaeuble adósságválság euroövezet
Kapcsolódó cikkek