Magyar gazdaság

Ide-oda topog Berlin: Mégis lesz jelentős adócsökkentés?

Az általános adócsökkentéssel szembeni ellenállása dacára Wolfgang Schäuble szövetségi pénzügyminiszter a német gazdaság milliárdos nagyságrendű tehermentesítését tervezi.

A Berliner Zeitung értesülései szerint a kkv-k, kisiparosok és egyéni vállalkozók adóterhe tartósan kétmilliárd euróval csökkenne. Az adókönnyítés alapja a halasztott áfafizetés lehetősége lenne, ezt a módszer a válság idejére vezették be Németországban és az eredeti elképzelés szerint a rendelkezés hatálya 2011 végén lejárt volna. A jelek szerint viszont a kormány határozatlan időre meghosszabbítaná a lehetőséget.

Mindez annak fényében érdekes, hogy a német sajtó korábbi elemzéseiben hangsúlyozta, hogy Schäuble nem pártolja az adócsökkentést, ehelyett a jelentős mértékű német államadósságot csökkentené a felszabaduló pénzekkel.

Az adókönnyítés 2009 óta 250 ezer helyett 500 eurós bevételig igénybevehető, bár annak meghosszabbításáról vélhetően csak a nyári törvényhozási szünetet követően döntenek. A módosítást elsősorban az FDP szorgalmazza, hiszen a párt választási ígéretei között szerepelt ez a tétel. Ugyanakkor a CDU nem támogatja feltétel nélkül az adócsökkentést, szerintünk ugyanis a rendelkezésre álló bevételeket inkább az infrastruktúrába, az oktatásba és az energiareformba kéne fektetni, semmint visszaosztani az állampolgároknak.

Ezzel furcsa módon a németek jelentős része, 40 százaléka egyetért. Egy közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett német polgároknak mindössze 19 százaléka támogatta az FDP vezetőjének adócsökkentéssel kapcsolatos tervét. Ugyancsak 40 százalék azt szorgalmazza, hogy a többletpénzt az infrastruktúrába vagy a képzésbe történő beruházásra fordítsák. Az FDP-szavazók 28 százaléka látná szívesen az adócsökkentést, a többség inkább az adórendszer egyszerűsítését és a bürökrácia csökkentését várja. Güllner szerint az igény logikus, hiszen ez nem kerül sokba az államnak, ugyanakkor csökkenti a középosztály terheit, mivel így kevesebb papírmunkára és adózási tanácsra lenne szükség.

adócsökkentés német kormány Berlin Schäuble
Kapcsolódó cikkek