Magyar gazdaság

Tremonti: "Ha Olaszország elesik, vele bukik az eurózóna"

Európai politikusok és jegybankárok lehetségesnek tartják, hogy az adósságválság Itáliára is átterjed - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

A brit lap németországi kiadásának nyilatkozva egy magas rangú EU diplomata kijelentette: "Olli Rehn uniós pénzügyi biztos aggódik az Olaszországban és Görögországban kialakult helyzet miatt. "Most már olyan megoldásra van szükségünk, amely lehetővé teszi, hogy ne kelljen minden egyes országgal egyedileg törődnünk"- fogalmazott Rehn. Az EU vezetői előreláthatóan még a nyáron rendkívüli csúcsértekezletet tartanak az adósságválság ügyében.

Az FTD szerint Olaszországgal az adósságválság új dimenziót érne el. Az ország a valutaunió harmadik legnagyobb gazdasága, és eladósodottságának mértéke a 120 százalékát, éri el, 1800 milliárd eurót. Az euróövezetben csak Görögország adóssága nagyobb. Eddig mindenekelőtt Spanyolország számított a következő problematikus államnak Görögország, Írország és Portugália után. A Rómában kialakult politikai bizonytalanság miatt az utóbbi napokban azonban Olaszország is a fókuszba került. A milánói részvénytőzsde kurzusa az előző héten 7,2 százalékkal zuhant. Az Unicreditnek, Olaszország legnagyobb bankjának részvényei 20 százalékot vesztettek értékükből. Az olasz államkölcsönöktől is megválnak a befektetők: a tíz éves futamidejű papírok hozamai az euró 12 évvel ezelőtt történt bevezetése óta a legmagasabb szintet, 5,375 százalékot érték el.

Az FTD kiemelte: a piacok sokkot kaptak a Giulio Tremonti olasz pénzügy- és gazdasági miniszter körül kirobbant korrupciós ügytől.  Az államügyészség letartóztatási parancsot adott ki a politikus egyik bizalmi embere ellen. Tremonti Silvio Berlusconi kormányában a szigorú takarékosságok garanciájának számít, ha lemondana, a minap útjára bocsájtott 40 milliárd euró összegű takarékossági csomagot is felpuhítanák. A La Repubblica cikke szerint Tremonti ragaszkodik posztjához és úgy fogalmazott: ha megbukik, vele bukik Olaszország és ezzel az eurózóna is, mivel Olaszország túl nagy ahhoz, hogy megmentsék.


 

UniCredit olasz Olaszország tremonti adósságválság rehn
Kapcsolódó cikkek