Magyar gazdaság

Ugrásra készen a német cégek - Becsületszavát adta a görög miniszter

Görögország a bejelentett privatizálási hullámban a német befektetők részvételére is számít. "Szívesen látunk minden befektetőt, aki a legjobb ajánlattal és árral jelenik meg nálunk" - hangoztatta Sztavrosz Lambrinidisz görög külügyminiszter.

A Financial Times Deutschland szerint a legújabb drákói takarékossági intézkedések után Görögországnak sürgősen befektetésekre van szüksége. Különösen áll ez a megújuló energiára, a gyógyszeriparra és a turizmusra.  Ezért Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter szerdán Berlinben az adósságsújtotta országban megvalósítandó német befektetések lehetősége iránt érdeklődött. A miniszter a látogatás keretében találkozott Wolfgang Schäuble pénzügyminiszterrel és a Német Ipari Szövetséggel.

A két fél megvitatta a görög restrukturálásban való német részvételt, a német ipar a hivatalos megfogalmazás szerint készséggel segíti a görög gazdaság újjáépülését. Venizelosz egyébként "becsületszavát adta" német kollégájának arra, hogy országa visszafizeti a mentőhiteleket. Wolfgang Schäuble a találkozó kapcsán dicsérte Görögország reformra irányuló lépéseit.

Számos nagy német cég van jelen Görögországban, a Deutsche Telekom birtokolja az OTE telekommunikációs cég 40 százalékát, a Hochtief pedig jelentős részt tudhat magáénak az athéni nemzetközi repülőtérből. Mind a két vállalat privatizációja szerepel a görög kormány válságterveiben.

görög Deutsche telekom OTE Görögország
Kapcsolódó cikkek