Magyar gazdaság

1500 milliárd forint a költségvetési hiány júliusra - De miért?

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – 2011. július végi hiánya 1494,5 milliárd forintra teljesült, amely az éves törvényi módosított előirányzat 126,2 százalékát jelenti – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A Mol-pakett megvásárlása nélkül azonban „csupán” 996,2 milliárd forint a július végi hiány. Az államháztartás központi alrendszerének július havi hiánya 459,9 milliárd forintban teljesült – közölte az NGM, vagyis a Mol-pakett megvásárlása nélkül többletet mutat a júliusi egyenleg.

A központi költségvetés 460,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 23,7 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 23,9 milliárd forintos szufficittel zártak.

A központi költségvetés hiánya az eredeti deficitcél 217 százalékán áll, amelyet az NGM azzal indokol, hogy a magán-nyugdíjpénztáraktól átvett csak később folyik be: „A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevételek 528,8 milliárd forint összege a második félév további hónapjaiban teljesül”.

„Mindezek együttesen biztonságosan tarthatóvá teszik a 2011. évi költségvetés hiánycéljának tartását”  - hangsúlyozza a minisztérium közleménye, nem szólva arról, hogy a idén várhatóan nem teljesül a 3 százalékos amelyre a költségvetés épül, amely további egyensúlyjavító lépéseket tehet szükségessé.

A gazdasági tárca az előző évi büdzsével való összehasonlítás céljából korrigálja az egyenleget, mégpedig a „pénzügyi és ágazati különadó bevétellel, továbbá a magán-nyugdíjpénztári vagyonelemek értékesítéséből előirányzott, de még nem teljesült bevétel időarányos részével”. Azonban le kell szögezni: az egyszeri tételek csak az idei büdzsé egyenlegét javítják, és jól mutatják, hogy milyen óriási mértékű strukturális hiánnyal küzd a büdzsé. A konvergenciaprogram szerint a 4,7, elemzők szerint a GDP 5-6 százaléka lehet idén a strukturális hiány.

költsgvetés egyenleg Mol büdzsé
Kapcsolódó cikkek