Magyar gazdaság

A kormány ingyenessé tenné az árfolyamgát igénybevételét

A kormány elvárja a bankoktól, hogy térítésmentesen, vagy minimális díjjal tegyék lehetővé a péntektől igénybe vehető árfolyamrögzítést a bajba került devizahitelesek számára - mondta az InfoRádiónak Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. A bankoknál holnaptól lehet igényelni a könnyítést egészen az év végéig.

Minden jogszabályi keret adott ahhoz, hogy az árfolyamrögzítés augusztus 12-én életbe lépjen, a szükséges törvény és kormányrendelet megszületett - közölte az InfoRádióval a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Kovács Zoltán kiemelte: a kabinet visszafogottságot és önmérsékletet kér a bankoktól és közjegyzőktől egyaránt. A kormány azt várja, hogy az árfolyamrögzítést térítésmentesen, vagy minimális díjjal tegyék lehetővé a pénzintézetek, mert bem szabad terhelni tovább a nehéz helyzetbe jutottakat.

Az államtitkár azt tanácsolta, hogy aki úgy érzi, bajba került, vegye igénybe ezt a lehetőséget, ez ugyanis biztonságot ad. A kormány tavasszal bejelentett Otthonvédelmi Akcióterve keretében a 90 nap lejárt tartozással nem rendelkező devizahitelesek kérhetik az árfolyam-rögzítést augusztus 12-től egészen az év végéig.

Elemzők szerint az elmúlt napok rekorderős svájci frank árfolyama miatt tömegesével élhetnek az árfolyam rögzítésével a lakáscélú jelzáloghitelesek. Ennek ellenére a szakemberek azt ajánlják, hogy csak az vegye igénybe a könnyítést, aki már végleg nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket, hiszen az árfolyamkülönbözet egy gyűjtő számlán halmozódik 2014-ig.

Frank otthonvédelmi akcióterv Kovács Zoltán árfolyamrögzítés árfolyamgát
Kapcsolódó cikkek