Magyar gazdaság

A svájci frank tombolása csődöt hozhat

A svájci frank erősödése miatt 20-30 százalék esély van arra, hogy Kelet-Európában csődre kerül sor az UBS szakértői szerint. Az alpesi deviza ereje mélyítheti az eurózóna adósságválságát is, mert csökkenhet a frankban denominált hitelesek törlesztési képessége.

Az eurózóna adósságválsága mélyülhet, mert a kelet-európai adósok a svájci frankban denominált hitelek visszafizetésével küzdenek az alpesi deviza erősödése miatt, vélekedett az UBS Wealth Management szakértője.

A hitelezők, beleértve az UniCredit, az Erste, a Raiffeisen és a Bayerische Landesbank pénzintézetet 80 milliárd frank értékben helyeztek ki hiteleket a háztartásoknak Magyarországon, Lengyelországban és Horvátországban – mondta Kilian Reber, feltörekvő-piaci elemző. A hiteleseknek megnövekedett a törlesztőrészlete, miután a frank 9,5 százalékot erősödött a forinttal szemben, 14 százalékot e lengyel zlotyval szemben, és 9 százalékot a horvát kuna ellenében három hónap alatt.

A magyar, lengyel és horvát hiteleseken növekszik a nyomás, és a sokkok elérhetik az eurózónát is – vélekedett Reber. Ez a legtöbb befektető figyelmének középpontjában van – tette hozzá.

Úgy látja, 20-30 százalék esély van arra, hogy az erősebb svájci frank csődhez vezessen Kelet-Európában, amelynek hatására a nyugat-európai bankokat újra meg kellene menteni.

A Bloomberg emlékeztet, a frank idén a legjobban teljesítő deviza, noha a svájci jegybank augusztus elején nullára vágta a három hónapos Libor-t, és ígéretet tett arra, megfékezi a frank további felértékelődését. A menedéknek tekintett alpesi fizetőeszköz fejelősen erősödött az amerikai gazdaság lassulása, illetve az eurózóna adósságválságának mélyülése miatt.

A magyar háztartások 60 százalékának adóssága svájci frankban denominált, amely a bruttó hazai termék 16 százalékával egyenlő az UBS Wealth Management szerint. Ez az arány Lengyelországban és Horvátországban 10 százalék.

Magyarországon tízből több mint egy frankban denominált hitel nem teljesítő, míg ez az arány a lengyeleknél 1,5 százalék, Horvátországban pedig 6 százalék az UBS szerint.

Az intézet alapszcenáriója szerint azonban a nyugat-európai bankokat ért hatások korlátozottak lesznek, mert a svájci gazdaság lassul és a központi bank azon dolgozik, hogy megállítsa a frank erősödését. Előrejelzésük szerint az alpesi deviza, amely 272 forinton állított fel rekordot a forinttal szemben augusztus 2-án 210 forintra gyengül a következő 12 hónapban.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek