Magyar gazdaság

Fordulat: A görögök fizetnek a finneknek a mentőcsomagért

Garanciát kérnek Görögországtól a finnek a második mentőcsomagért cserébe. Az északi ország ugyanis csak ennek fejében hajlandó részt venni az óriási államadóssággal sújtott ország kimentésében.

Érdekes fordulatot vett a második görög mentőcsomag este. Finnország és Görögország szerdán arról állapodott meg, hogy a dél-európai ország garanciát vállal – pontosabban szólva fizet - a finneknek azért, hogy az északiak részt vegyenek a második görög mentőcsomagban. A garanciát Finnország alacsony kockázatú – vélhetően egyebek mellett német – állampapírba fekteti  - közölte a megegyezést követően Jutta Urpilainen, finn pénzügyminiszter.

Az egyezség szerint hosszú lejáratú kötvények hozama az európai adósságalapba, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközbe (EFSF) kerül. Ha Görögország teljesíti vállalt kötelezettségeit, akkor visszakapja a biztosítékot. Kicsit kifordítva a megállapodást, ha rövid ideig is, de Görögország finanszírozza a német államadóság egy részét.

A megállapodással Finnország az egyedüli a görögöknek segítséget nyújtó 16 eurózóna tagállamok közül, aki biztosítékot kért a görög kormánytól a vállalt lépések meghozataláért.

Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter úgy vélte, a megegyezés megkönnyíti a csomag elfogadását, amelyről szeptemberben szavaz a finn parlament. A görögöknek vélhetően azért kellett biztosra menniük, mert legutóbbi országgyűlési választás alkalmával jelentős helyet – a szavazatok 19 százalékát - szerzett maguknak az eurószkeptikus Igaz Finnek pártja, akik ugyan nem tagjai a kormánynak, ám a finn törvények szerint a görög kérdéshez hasonló döntésekben a parlamentnek egyhangúan kell szavaznia.

Finnország részvétele az EFSF alapban ugyan csekély, ötmilliós lakosságával mindössze 1,7 százalék. Az északiak részvétele az AAA-s adóskockázati besorolásuk miatt fontos, mivel a 17 euróövezeti állam közül csak öt ország rendelkezik a legjobb minősítéssel. Minél több, az EFSF-ben részesedő ország besorolása AAA, annál valószínűbb, hogy az alap által nyújtott kölcsön is megkapja ezt a minősítést.

garancia mentőcsomag Igaz Finnek Finnország Görögország Parlament
Kapcsolódó cikkek