Magyar gazdaság

Ma eldől, kapnak-e haladékot tartozásaikra az önkományzatok

Csütörtökön egyeztetnek az önkormányzatok képviseletei a bankokkal a hiteleik átütemezéséről – értesült a Kossuth Rádió. Devizahitele ugyanis számos településnek is van, így az árfolyamok szárnyalása őket is nehéz helyzetbe hozta. Idén háromszáz önkormányzatnak kell elkezdenie a hosszú lejáratú kölcsöne tőketörlesztését.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke korábban a Kossuth Rádiónak úgy nyilatkozott: a települések hiteleik tőketartozásának  törlesztésére a bankoktól haladékot kérnek. A szövetség elnöke a javaslatot arra reagálva tette, hogy a devizaárfolyamok emelkedése miatt az önkormányzatok nehéz helyzetbe kerültek, hiteleik zömét ugyanis valutában vették fel.

A hiteltörlesztést idén háromszáz önkormányzat kezdi majd meg, számukra kérnek türelmi időt. Gémesi György elmondta: a Bankszövetség elvileg nyitott erre a megoldásra. Az önkormányzati szövetség nem zárkózik el attól sem, hogy az önkormányzati devizahiteleket is 180 forintos árfolyamon kellene befagyasztani. Erről korábban Szita Károly, Kaposvár polgármestere beszélt.

Az árfolyamgátat a települések esetében nem tartja jó megoldásnak a mai bankokkal tartott egyeztetésen szintén részt vevő Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő. „Az önkormányzatok nem úgy vannak, mint a lakosság. Ők egyben törlesztik a tőkéjüket, ami azt jelenti, hogy adott időpontban kell fizetni. Nagyon nem mindegy, hogy ez most 180, 220 vagy éppen 280 forintos árfolyamon történik” – figyelmeztetett.

A két szövetség nem tartja kizártnak, hogy az ősszel parlament elé kerülő új önkormányzati törvény enyhít majd a helyhatóságok gondjain. Ezzel együtt is kérik a kölcsönök törlesztésének halasztását, mert szerintük csak ez juttathatja levegőhöz az eladósodott önkormányzatokat

devizahitel bankszövetség Gémesi tőketörlesztés önkormányzat árfolyamgát
Kapcsolódó cikkek