Magyar gazdaság

Már a svájci frank sem nyújt menedéket?

Mélybe küldte a svájci frank árfolyamát a hír csütörtökön, miszerint az alpesi ország központi bankja az euróhoz kötné - ha csak ideiglenesen is -valutája árfolyamát. De a rögzítéssel valóban elveszne a svájci frank menedékszerepe?

Szögezzük gyorsan le, a svájci frank árfolyamát nem lehet egyik napról a másikra az euróhoz kötni - egy ilyen lépéshez például módosítani kell az alkotmányt, hogy mást ne is mondjunk. A rögzítéssel azonban megszűnne a svájci frank menedékszerepe.

Ha valóban bekövetkezne, amivel a svájci központi bank "fenyegetőzött", az nagy könnyebbség lenne hazánknak és a többi hasonló cipőben járó gazdaságnak, ahol rendkívül magas a svájci frankban denominált hitelállomány. A frankárfolyam hagyományosan stabil volt a gazdasági turbulenciák idején, az eurózónára és az amerikai gazdaságra nehezedő nyomás miatt azonban az utóbbi másfél év folyamán rakétaként lőtt ki az alpesi deviza jegyzése a piacokon. Csak az év eleje óta 21 százalékkal erősödött az árfolyam az euróval és 29-cel a dollárral szemben.

Persze nem mindegy, milyen árfolyamon is rögzítik a frankot. A piacokon jelenleg a legtöbbet hangoztatott szám az 1,15 lenne az euróval szemben. Ez a pénteki 273,5 forintos euróárfolyam mellett 237,8 forintos svájci frankot jelentene. Bár a stabilitás és kiszámíthatóság minden bizonnyal jót tenne a gazdaságnak, ez a frankkurzus jóval meghaladja mind a kormány által meghatározott 180 forintos árfolyamgátat, mind az OTP saját akciójában kezdeményezett 200 forintos korlátot. Előbbi 1,52, utóbbi 1,37-es euró/svájci frank árfolyamot jelentene.

Azonban bármilyen megnyugató hatással is lenne egy árfolyamrögzítés a feltörekvő piacokra - köztünk hazánkra -, nagy változásokra nem lehetne számítani a piacokon. A menedékeszközök két legfontosabb tulajdonsága ugyanis a biztonság és likviditás, vagyis viszonylag alacsony költséggel akár hatalmas tételben is lehet őket adni-venni. Bár a frank euróhoz való kötése valamennyivel növelné a feltörekvő piacok eszközeinek biztonságát, a likviditás követelményének nem felelnek meg, így nem valószínű, hogy egyhamar a befektetők fókuszába kerülnének, átvéve a svájci frank, az arany vagy az amerikai állampapírok szerepét.

rögzítés menedék svájci frank hitel euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek