Magyar gazdaság

Mennyire lesz tartós hatású a svájci jegybank lépése?

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) szerdán váratlanul csökkentette a 3 hónapos Libor célsávját, és nulla közelében határozta meg a megcélzott kamatszintet. A jegybank a napok óta drámaian erősödő frank miatt lépett „soron kívül”. Az elemzők szerint ugyanakkor nem lesz tartós hatása a lépésnek.

Az SNB csatlakozott az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-hez és a japán jegybankhoz, akik korábban nulla közelébe csökkentették a kamatot, hogy segítsék a gazdaság növekedését, ugyanis az erős frank már veszélyezteti a kilábalást – számol be a Bloomberg.

A forint szerdán reggel új negatív csúcsot döntött a svájci frankkal szemben, az alpesi deviza árfolyama meghaladta a 252 forintot. Ez a jegybank döntését követően korrigált, nem sokkal dél után 245 és 246 forint között mozog.

„Ez csak ideiglenesen állítja meg a svájci frank erősödését” – mondta Sebastian Wanke, a Dekabank frankfurti közgazdásza. Meglátása szerint a svájci frank akkor gyengülhet, ha a bizonytalanság elhagyja a piacokat.

A pénzügyi piaci befektetők ugyanakkor aggódnak, hogy az európai adósságválság eléri Olaszországot és Spanyolországot, és megmentésükre az EU-nak nem lenne elegendő forrása. A félelmet fokozza, hogy az USA elveszítheti „AAA” hitelminősítését, valamint a globális kilábalásba vetett bizalom is csökkent az lemúlt hetekben. A Handelsblatt beszámolójában már a Lehman-csődhöz hasonlította a helyzetet.

„Emelkednek a globális növekedési félelmek és a soha véget nem érő euróövezeti adósságválság magasan tartja a keresletet a biztonságos menedékek felé, mint a svájci frank és az arany” – mondta Alexander Koch, az UniCredit Group müncheni közgazdásza. Úgy véli, az SNB retorikája segíthet szinten tartani a frankot.

Philipp Hildebrand vezette SNB a döntést követő közleményében leszögezte, közelről figyeli a devizapiaci fejleményeket, és további intézkedéseket hozhatnak az erős frank ellen, amennyiben szükséges.

„Az SNB erős elkötelezettséget mutatott ma és ez hatással lesz a piacra” – vélekedett optimistán Fabian Heller, a Credit Suisse Group AG zürichi közgazdásza. „Ez egy szimbolikus lépés; jelezték, hogy tovább már nem kívülállók” – tette hozzá.

A Reutersnek nyilatkozó Lutz Karpowitz szerint érthető a jegybanki beavatkozás tekintettel arra, hogy az erős frank veszélyezteti az ország exportját, s ezzel a gazdasági növekedést is. A Commerzbank elemzője szerint ugyanakkor az SNB kezében nincs más eszköz, csak az, hogy az irányadó kamatot nullára csökkentse. Ugyanakkor kétségét fejezte ki aziránt, hogy ezzel a lépéssel valóban tartós eredményt tud elérni a svájci jegybank.

Adrian Schmidt, a Lloyds szakértője emlékeztet arra, hogy az olyan közvetlen jegybanki beavatkozást – mint amilyennel a Federal Reserve élt – nem szívesen fogadnak a piacok. Emellett az SNB már próbálkozott egy határozottabb közbelépéssel, amikor  2009 márciusa és 2010 júniusa között a nemzeti bank 200 milliárd frank külföldi vagyont vásárolt, hogy gyengítse az alpesi deviza árfolyamát, ám az ügylet nem járt sikerrel, s a jegybank 2010-re 21 milliárd frankos veszteséggel jött ki.

Frank hitelminősítés Svájc SNB Lehman Brothers kamat
Kapcsolódó cikkek