Magyar gazdaság

Parazitához hasonlította az USA-t Putyin

Az Egyesült Államok többet költ annál, mint amennyi a bevétele és "úgy él mint egy parazita a globális gazdaságból" - jelentette ki az orosz miniszterelnök a RIA Novosztyi jelentése szerint.

Vlagyimir Putyin egy orosz politikai ifjúsági táborban beszélt, és azt mondta, az Egyesült Államok úgy létezik, hogy adósságot halmoz fel hitelre támaszkodva. "Többet költ annál, mint amennyi a bevétele, megadóztatva a globális gazdaságot a problémáival és úgy él, mint egy parazita a globális gazdaságból és a dollár monopolhelyzetéből" – fejtegette Putyin.

Ugyanakkor azonban az orosz kormányfő elismerte, hogy a jelenlegi helyzetben az Egyesült Államok "kiegyensúlyozott" döntést hozott az adósságplafon megemelésével kapcsolatban, hiszen egy esetleges fizetésképtelenség kihatott volna a globális gazdaságra, ami viszont "semmiképpen sem lett volna jó" - tette hozzá.

A Reuters szerint Putyin, aki gyakran birálta az Egyesült Államok külföldi valutapolitikáját, megjegyezte, hogy Oroszország nagy összegeket fektetett be amerikai kötvényekbe és kincstárjegyekbe. "Ha odaát (Amerikában) rendszeres a rossz működés, ez mindenkit sújt". "Az olyan országok mint Kina és Oroszország tartalékaik jelentős részét amerikai értékpapirokban tartják. ...Más tartalékvalutékra lenne szükség" - hangoztatta az orosz kormányfáő. A dollár dominanciája veszélyt jelent a pénzpiacokra.

adósságplafon USA parazita Putyin
Kapcsolódó cikkek