Magyar gazdaság

Rogoff: Ez nagy összeomlás, ha valaki nem látná - Válasszunk mérget

Az államadósság-válság miatt fel kell adni a szigorú inflációs célokat Európában és az Egyesült Államokban - véli Kenneth Rogoff, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezető közgazdásza, aki szerint a pénzromlás ütemének növekedése megkönnyítheti a kilábalást.

A Libération című francia lapnak Rogoff elmondta, hogy az adósságcsökkentéshez évekig 4 vagy 6 százalékos inflációra volna szükség. "Lassan elérkezünk ahhoz a ponthoz, amikor a politikai döntéshozók már csak a mérgek közül választhatnak orvosságot a betegség kezelésére" - indokolta javaslatát a szakember, aki jelenleg közgazdaságtan professzor a Harvard Egyetemen.

Az az adósnak segít, hiszen adóssága számszerűen ugyan nem változik, mégis kevesebbet ér a pénz, amivel tartozik. Az infláció ráadásul az emelkedő árak következtében nagyobb bevételhez segíti az államot, például az általános forgalmi (áfa) révén. Ugyanakkor a túlzottan magas infláció veszélyezteti a gazdasági kibontakozást, hiszen drágítja a lakossági és vállalati hiteleket, ezért aztán csökkenhet a fogyasztás és visszaeshetnek a beruházások.

Rogoff szerint a jelenlegi válság kivételes jelenség, 75 évente előforduló "nagy összeomlás", amit sokan nem ismertek fel. Az európai állam- és kormányfők, valamint a Wall Street-i elemzők többsége arra számított, hogy a recessziót egyszerűen "ki lehet bekkelni". Ez nagy hiba volt - mondta Kenneth Rogoff, aki 2001-től 2003-ig volt az IMF vezető közgazdásza és kutatási igazgatója.

Kedden megjelent nyilatkozatában az amerikai szakértő jogos lépésnek nevezte az Egyesült Államok leminősítését, az euróövezettel kapcsolatban pedig kijelentette: "Először is be kell ismerni, hogy a felhalmozott adósságot soha nem lehet teljes egészében visszafizetni". Nem lehet kizárni, hogy egyes államoknak távozniuk kell az euróövezetből, hogy visszaszerezzék versenyképességüket - tette hozzá.

Az euró megmentéséhez elsősorban Németország áldozatvállalására van szükség, a legrosszabb esetben még a francia adósságok törlesztéséhez is német részvétel kell majd. Az euróövezet egészének megmentése érdekében a közösségi politika kiterjesztését szorgalmazta. "Európai pénzügyminiszter és európai elnök kell" - hangsúlyozta Rogoff. A német segítségért cserébe pedig el kell fogadni, hogy Németországnak nagyobb a befolyása, mint más államoknak. Így például német lehetne az első európai elnök - mondta Kenneth Rogoff a francia Libérationnak.

IMF Kenneth Rogoff infláció közgazdász válság
Kapcsolódó cikkek