Magyar gazdaság

Szeptemberben újra bekopogtathat az európai adósságválság

Az európai döntéshozók az elmúlt másfél évben öntötték a pénzt az eurózóna bajba jutott államaiba. A rendszer rossz működésére már több közgazdász felhívta a figyelmet, ezúttal a Szövetségi Tanácsadó Testület szakértője, Lars Feld figyelmeztetett arra, hogy legkésőbb szeptemberben ismét kiújulhat a közösség adósságválsága.

A freiburgi Walter Eucken Intézet közgazdásza, aki márciusban a kormány gazdasági ügyekben támaszként dolgozó Szövetségi Tanácsadó Testület tagja, Lars Feld szerint a piaci nyomás újra felerősödhet szeptemberben az európai adósságválság miatt, s tovább folytatódhat a bizonytalanság mind a tőke-, mind a devizapiacon – nyilatkozta a szakember a Süddeutsche Zeitung-nak.

Úgy látja, ahhoz, hogy a görögöknek nyújtott segélycsomag elegendő legyen, ahhoz más országoknak is komoly fiskális szigorítására is szükség van. Az ősz elejére nyilvánvalóvá válik, hogy a legutóbbi uniós csúcson valóban nem sikerült áttörést elérni. Az újabb mentőcsomag sem fogja meghozni a görög államháztartás kiegyensúlyozottságát. Feld nem ért egyet azzal sem, hogy a magánbefektetőktől azt kérték, hogy befektetéseik névértékének 20 százalékáról mondjanak le, azaz érjék be az érték 80 százalékával, holott a görög befektetések már most korábbi értékük felét éri csak. Feld szerint ez a spekulációnak kedvez a piacon.

Lapunknak Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója úgy nyilatkozott, az európai adósságválság a görög leírása és az ír bankrendszer csődje nélkül nem kezelhető gyökerestől. Nem kizárt, hogy néhány hónapon belül újabb államok – akár Spanyolország, Olaszország – szorulnak majd segítségre, ám kizárt, hogy a még működőképes eurózóna államok, mint Hollandia, Finnország, vagy Szlovákia hajlandó legyen újabb „számlát kiállítani”.

A szakember úgy véli, a görög csomagról döntő uniós csúcs csak néhány napig tudta megnyugtatni a piacokat, s az adósságválság még most is tovább mélyül. Ezt bizonyítja az is, hogy a keddi állampapír aukción az olasz, 10 éves lejáratú papírok hozama 18 bázisponttal 6,18 százalékra emelkedett.

A helyzet olyannyira súlyos, hogy az olasz illetékes hatóságok válságértekezletet hívtak össze Rómában, mivel az olasz irányadó indexe 27 hónapos mélypontra zuhant - számol be a Reuters.

EU-csúcs spekuláció magánbefektetők európai adósságválság Görögország állampapír
Kapcsolódó cikkek