Magyar gazdaság

Szita Károly: három év haladék kell az önkormányzatoknak

A rekordokat döntő svájci frank a korábbinál is nagyobb bajba sodorja az eladósodott önkormányzatokat. Szita Károly, a Települési Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint nem egy, hanem három év tőketörlesztési móratóriumra lenne szüksége az önkormányzatoknak.

Futás közben egy műtétet elvégezni - a Települési Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint ilyen lenne, ha a helyhatóságok csak egy év haladékot kapnának hiteleik tőketörlesztésének elhalasztására. Ezt Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke javasolta, de a TÖOSZ elnöke úgy véli, a hároméves tőketörlesztési haladék lenne a megoldás.

A kamatokat meg az árfolyam-különbözetet fizetjük, és bízunk abba, hogy három év múlva a mostani 250 helyett valamennyire vissza fog állni a svájci franknak az árfolyama – tette hozzá Schmidt Jenő. A TÖOSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy 2003 és 2010 között az önkormányzatok az államtól támogatás nélkül kaptak meg feladatokat, a hiányzó források pótlásához, és a fejlesztésekhez kellett a vagy a kötvénykibocsátás.

Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke a Krónikának csütörtökön azt mondta, szerinte a településeknek nem a tőketörlesztés elhalasztása, hanem a lakosságihoz hasonló árfolyamrögzítés jelentené a kiutat. Bár az önkormányzati szövetségek a megoldás módját máshogy képzelik, egyöntetűen sokat várnak attól, hogy a kormány átalakítja a helyhatóságok feladatkörét és finanszírozását. Szita Károly azt mondta, ez ősszel már napirendre kerülhet. A helyhatóságok abban is bíznak, hogy fellendül előbb-utóbb a gazdaság, ha ugyanis nőnek helyi bevételeik, a hiteleket is könnyebben fogják törleszteni.

Frank helyhatóság szita károly tőketörlesztés hitel töosz
Kapcsolódó cikkek