Magyar gazdaság

Titkos dokumentum az eurómentésről - "Robbanás" lehet Berlinben

Wolfgang Schäuble szövetségi pénzügyminiszter kidolgozta az első konkrét szerződéstervezetet az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközre (EFSF).

A Handelsblatt birtokába jutott 41 oldalas titkos dokumentum szerint a német parlament az EFSF részére egyfajta általános felhatalmazást adna, hogy megvalósíthatók legyenek az adós államok részére szánt mentő intézkedések.

Ennek megfelelően az alap igazgatósága a jövőben három cselekvési tervet indíthatna be, amelyek nem állnának közvetlen parlamenti ellenőrzés alatt. A német pártok szeptember 23-ig vitathatják meg az EFSF-re vonatkozó tervezetet, de hivatalosan eddig nem kaptak semmilyen dokumentumot. A helyzet iróniája, hogy a Handelsblatt birtokába jutott miniszteri tervezethez csatolt levélben Wolfgang Schäuble arra kéri az öt vezető politikus címzettet, hogy feltétlenül kezeljék bizalmasan a dokumentumot, tekintettel arra, hogy az EFSF-fel kapcsolatos tárgyalások kritikus szakaszban vannak.

A Handelsblatt emlékeztet arra, hogy az EFSF-re az euróövezet 17 tagállama vállal garanciát és az EKB-ben elhelyezett tőkearányuknak megfelelően adják össze az alapba kerülő 780 milliárd eurót. Ebből 211 milliárd euró jut Németországra, 158 milliárd pedig Franciaországra. "A garanciáknak visszavonhatatlanul és feltétlenül szavatolniuk kell az EFSF valamennyi pénzügyi instrumentumai kamatainak és törlesztésének pontos megfizetését" - áll a dokumentumban. Ám egyetlen ország sem garantálhat több pénzeszközt, mint amennyi a szerződésben rögzítve van.

A Handelsblatt szerint a pénzügyminiszter komoly kritikákat válthat ki, mivel a szabálytervezet csak nagy vonalakban határozza meg az EFSF működési körét, így a szervezet akár bankokat is menthetne. Emellett az Eszköz az elsődleges és másodlagos piacon is vásárolhat államkötvényeket a bajba jutott országokban és szükség esetén készenléti hitelkeretet állíthat fel a tagállamoknak.

A német parlamenti képviselők kritikusan szemlélik e kezdeményezést, ezzel a javaslattal ugyanis aláásnák a Bundestag költségvetési jogát. Ennek fejében a szövetségi kancellár kedden este azt ígérte, hogy az euróövezetben kemény takarékossági kurzus fog megvalósulni. Emellett Merkel tervei szerint az Európai Bíróságot feljogosítanák arra, hogy megsemmisítse egy ország költségvetését, ha az nem felel meg a Stabilitási és Növekedési Paktumban foglaltaknak. Ennek ellenére a lap szerint erősen kérdéses, vajon a kormány keresztül tudja-e vinni a Bundestagon a tervet, amelynek elfogadásához kétharmados többség szükséges. A koalíció képviselőinek egy része már jelezte, hogy nem ért egyet a tervezettel, köztük olyan prominens politikusok is, mint Wolfgang Bosbach, a Bundestag belügyi bizottságának elnöke.

Bundestag garancia mentőalap eurómentés német EFSF Schäuble
Kapcsolódó cikkek