Magyar gazdaság

A svájci jegybank mélyen a zsebébe nyúl - Magyarország örülhet

"Jó hír" Magyarország számára, hogy a svájci jegybank kedden alsó euróárfolyam-tűréshatárt jelölt ki a frank számára, ám ez az árfolyamszint is még jóval erősebb a frank szempontjából azoknál a szinteknél, amelyeken a magyar és a térségi háztartások zöme felvette svájci frankban denominált devizaalapú hiteleit - hangsúlyozták keddi értékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A svájci jegybank kedden közölte, hogy 1,20 svájci frank/euróban jelölte ki az alsó tűréshatárt, és "minden eszközzel" megakadályozza, hogy a frank e szint alá erősödjön az euróval szemben.

Keddi kommentárjában Pasquale M. Diana, a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének vezető felzárkózó piaci elemzője "megkönnyebbülésnek" nevezte az egész közép-kelet-európai térség számára az intézkedést, amellyel véleménye szerint a svájci jegybank gyakorlatilag kötött frank/euró árfolyamot állapított meg.

A Morgan Stanley londoni szakértőjének számításai szerint ugyanakkor a jelenlegi frank/forint árfolyamot tekintve a svájci franknak 1,70 frank/euró árfolyamszint környékére kellene visszagyengülnie ahhoz, hogy a magyar háztartások törlesztési terhei visszasüllyedjenek a hitelfelvételek idején jellemző összegekre.

Pasquale M. Diana szerint ez nem azt jelenti, hogy a svájci frank kötött euróárfolyamának megállapítása ne lenne kedvező Magyarország számára - sőt a keddi döntés "egyértelműen pozitív" -, de a lépést abban az összefüggésben kell tekinteni, hogy a svájci frank-alapú ingatlanhitelek törlesztési terhei az ilyen kölcsönök folyósításának kezdete óta 50 százalékkal emelkedtek.

Egy másik nagy londoni gazdaságelemző és befektetési tanácsadó cég, a Capital Economics felzárkózó piaci elemzője, Darren Middleditch szintén annak a véleményének adott hangot keddi kommentárjában, hogy a svájci jegybank a frank szempontjából "viszonylag erős" szinten állapította meg az euróval szembeni tűrési alapárfolyamot. Middleditch szerint ezért a Capital Economics "korlátozott hatást" vár a lépéstől.

A szakértő számításai szerint a legkedvezőbb árfolyamok időszaka - Magyarország és Lengyelország esetében 2008 júliusa, Horvátország esetében 2007 októbere - óta a magyar devizahiteleseknek 77 százalékkal több forintot, a horvátoknak 54 százalékkal több kunát, a lengyeleknek pedig 93 százalékkal több zlotyt kell jelenleg előteremteniük törlesztési kötelezettségeik teljesítéséhez.

Az elkölthető jövedelmi hányadokra ebből háruló súlyos nyomás különösen Magyarországon és Horvátországban, de még az "egyébként élénk" gazdaságú Lengyelországban is visszafogta a fogyasztási célú keresletet.

A Capital Economics felzárkózó piaci elemzőjének számítása szerint a frank/euró tűréshatár meghatározásából 7 százalékos árfolyammínusz következik. Ez csökkenti a felgyűlő törlesztési terheket azokon a gyüjtőszámlákon, amelyeken a magyar kormány által a devizahitelesek megsegítésére kidolgozott program alapján a piaci és a kormány által meghatározott, csökkentett frank/forint-árfolyamból eredő törlesztési különbözetek halmozódnak, de ez "nem hatalmas különbség", és "valószínűtlen", hogy beindítaná "az annyira vágyott" fogyasztási költekezést.

Middleditch szerint ugyanakkor a svájci jegybank által kijelölt árfolyam-tűréshatár csökkenteni fogja az árfolyam-támogatásból az érintett közép-kelet-európai országok közfinanszírozásaira háruló költségeket, ami "nem mellékes", tekintettel arra, hogy a magyar és a horvát kormány egyaránt "vérszegény" növekedéssel jellemzett környezetben küszködik az államháztartási konszolidációs programok végrehajtásával.

A Commerzbank londoni pénzügyi elemzőinek keddi helyzetértékelése szerint tekintettel arra, hogy a svájci jegybank "jó mélyen a zsebébe tud nyúlni", valószínűleg sikerülni is fog a kijelölt 1,20 frank/eurós árfolyamhatárnál gyengébb szinteken stabilizálni a frankot.

A ház szerint ugyanakkor ennél további frankgyengülés a jelenlegi klímában "valószínűtlennek tűnik", tekintettel arra, hogy továbbra is nagyon bizonytalan a piaci helyzet, és egyelőre nincs jele az euróövezeti adósságválság enyhülésének.

svájci jegybank frankhitelesek Frank törlesztés Magyarország elemzők SNB árfolyam jegybank
Kapcsolódó cikkek