Magyar gazdaság

Az IMF örül a dollárhiány ellen tett lépéseknek

Üdvözölte pénteken a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az Európai Központi Bank (EKB) és négy további jegybank közös akcióját, amely azt célozza, hogy ne alakuljon ki dollárhiány az euróövezet adósságválsággal sújtott pénzügyi rendszerében.

Az EKB az amerikai, a brit, a japán és a svájci jegybankkal közösen októbertől az év végéig havonta egyszer úgynevezett repo tendert tart dollárból három hónapos határidőre, rögzített kamatra. Az összehangolt akcióval korlátlan dollárfinanszírozást biztosítanak, minden igényt kielégítenek.

A csütörtökön bejelentett intézkedés "pontosan az, amire szükség van" - áll az IMF közleményében, amelyet Christine Lagarde, a nemzetközi pénzügyi szervezet vezérigazgatója jegyez. "A politikai vezetők és a jegybankok részéről egyaránt közös cselekvésre van szükség, hogy a kilábalás útjára lépjünk" - hangsúlyozta Christine Lagarde.

Az összehangolt akció azt mutatja, hogy "a jegybankok készen állnak mindenre, ami a stabilitás fenntartásához kell" - tette hozzá az IMF vezetője, aki pénteken a Handelsblatt című német üzleti lapban is a határozott cselekvés fontosságát emelte ki. A lap véleményoldalán megjelent írásában rámutatott: nyitva áll a fenntartható kilábalás útja, de egyre szűkebb, és nagy a veszélye annak, hogy a vezető gazdaságokra "felemelkedés helyett bukdácsolás vár", ha elmaradnak a közös döntések.

dollárellenes EKB IMF Lagarde
Kapcsolódó cikkek