Magyar gazdaság

Fellázad az Európai Parlament: az egész EU működését is blokkolhatják

Az Európai Parlament szociáldemokrata képviselői szövetségeseket keresnek ahhoz a harchoz, amelyet Merkel német szövetségi kancellár és Sarkozy francia elnök terve ellen folytatnak.

"A gazdasági kormányzás létrehozását célzó tervekkel megszűnik az állam hatalmi ágainak elkülönítése" - figyelmeztetett Jörg Leichtfried, az Osztrák Szocialista Párt EP-képviselőinek vezetője. A Die Pressének nyilatkozva a politikus elmondta: az Európai Parlament szocialista képviselői harcolnak a Sarkozy-Merkel terv ellen, amely szerint a gazdasági és pénzügyi politikát a kormányfők szintjén koordinálnák.

Leichtfried leszögezte: ha a német-francia terv megvalósul, akkor ezzel kivonnák a gazdasági kormányzást az EP ellenőrzése alól, ezt pedig nem engedhetik meg. A politikus közölte, hogy ha nem módosítanak a terveken, akkor az EU egész működését blokkolja majd a parlament.

Az Európai Parlament erődemonstrációjához Leichtfried a legfontosabb frakciókban is szövetségeseket keres, állítólag jó eredménnyel. A konzervatív képviselők jó része szintén ellenzi a tervet, de a liberálisok között is akad támogató. Az, hogy a Parlament meddig megy el a palotaforradalom terén, az a szeptember végi ülésen dőlhet el, amikor az EU működésének átalakítására vonatkozó hatos csomagról tárgyalnak. A Merkel-Sarkozy terv szerint Brüsszel automatikusan szankcionálná a notórius túlköltekező államokat. A javaslatról az Európai Tanács és Európai Parlament.

Sarkozy Merkel Európai Parlament EP szociáldemokrata
Kapcsolódó cikkek