Magyar gazdaság

Leáll Esztergom - A Fidesz a polgármester magánvagyonát venné el

A város leállni készül, a Fidesz a polgármester vagyonát csapolná meg egy bírság fedezeteként.

Magyarországon még nem látott eszközhöz nyúlt az esztergomi Fidesz-frakció: a képviselő-testület többségi csoportja úgy döntött, egymillió forintot el kell venni Tétényi Éva független polgármester magánvagyonából. A kormánypártiak szerint ebből kellene kifizetni azt a bírságot, amelyet a város azért kapott, mert testületi ülés hiányában szabálytalanul jártak el egy közbeszerzés ügyében.

Az Investor 2005 Kft.-vel, az (önkormányzati tulajdonú) Aquasziget Esztergom Élményfürdő üzemeltetőjével ugyanis egy korábbi megállapodás szerint olyan szerződést kellett volna kötni, amelyet a képviselő-testület előzetes döntésével elfogad. Ez azonban nem történt meg, mert a határidőig nem ült össze a közgyűlés, amit Tétényi azért nem hívott össze tavasszal hosszabb ideig, mert véleménye szerint a Fidesz szándékosan blokkolta az ő munkáját. A kft. jogorvoslati kérelemmel fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, amely egymillió forintos bírsággal sújtotta az önkormányzatot. Ezt az összeget vonná most le a Fidesz Tétényitől.

Bár az élményfürdő is a legújabb kaotikus esztergomi ügyek középpontjában áll, még rosszabbul érintheti a várost, hogy már alapszolgáltatások is leállnak. Tétényi Éva a legutóbbi közgyűlésen közölte, hogy nem írja alá a hulladékszállítási rendeletet, mivel az szerinte alkotmányellenes – a Fidesz szerint viszont a polgármester került a törvényekkel szembe.

Eközben pedig úgy kezdődött el az iskolaév, hogy a Vértes Volán továbbra sem közlekedteti helyi járatait – pedig sokszor ígérte mindkét fél, hogy szeptemberig igyekeznek rendezni a városi tömegközlekedés ügyét. A távolsági buszok útvonalát ugyan úgy módosították, hogy a járatok érintsék a belvárost is, és a tanulóknak bérletkedvezményeket is adtak, de így sem lehetett elkerülni a 15-20 perces késéseket az iskolaév első két napján. A cégnek 2008 óta nem tudott fizetni a város, a megállapodáshoz pedig szükség lenne a közgyűlési többség és a polgármester egyetértésére is.

Megoldást keresnek a fürdőnél

Az üzemeltető alternatív megoldásokat keres annak érdekében, hogy a létesítmény mielőbb kinyithassa a kapuit – adta hírül közleményében Garbacz Dóra, az esztergomi élményfürdő vezetője. A fürdő azért zárt be, mert leállt a melegvíz- és a hőszolgáltatás, miután a város nem fizette ki a számláit.

A bezárástól azért is nehezebb volt megmenekülni, mert nem szociális szolgáltatásról van szó, a cél pedig most már az, hogy ezeket el tudják látni.

A bezárástól azért is nehezebb volt megmenekülni, mert nem szociális szolgáltatásról van szó, a cél pedig most már az, hogy ezeket el tudják látni. -->

tétényi éva Fidesz Esztergom élményfürdő döntőbizottság tömegközlekedés
Kapcsolódó cikkek