Magyar gazdaság

Meglékelné a büdzsét Obama

A gazdagok adóterheinek növelése az egyik oldalon, a katonai és a szociális kiadások csökkentése a másikon – többek között ezt tartalmazza Barack Obama több mint háromezer milliárd dolláros megszorítási csomagja. A legtöbbet, mintegy 1100 milliárd dollárt a hadügyön spórolna a rekordméretű adóssággal küzdő amerikai állam.

Több mint háromezer milliárd dolláros megszorítás vár az Egyesült Államokra az elkövetkező tíz évben, jelentette be tegnap Barack Obama elnök. Az első hallásra elképesztően nagy, a tavalyi csaknem ötödét kitevő összeg mintegy fele, 1500 milliárd dollár a költségvetési bevételek növekedéséből származik majd Obama reményei szerint. Ennek érdekében többek között bezárnák az adóelkerülést lehetővé tévő kiskapukat és növelnék az évi több mint egymillió dolláros jövedelemmel rendelkező amerikaiak adóterheit: őrájuk legalább akkora adókulcsok vonatkoznának, mint a középosztálybeliekre. Igaz, ettől az intézkedéstől önmagában nem lehet csodát várni, hiszen a New York Times szerint ebbe kategóriába az adófizetők mindössze 0,3 százaléka, 455 ezer ember esik bele. A lap szerint egyébként az 1500 milliárdon belül 800 milliárdnyi bevétel úgy keletkezne, hogy hagynák lejárni a korábbi elnök, George W. Bush által hozott adókönnyítések érvényességét.

Ami a kiadási oldalt illeti, itt a legnagyobb, 1100 milliárd dolláros megszorítás a hadügyet érinti majd – ennek keretében Irakból és Afganisztánból is visszarendelik majd az amerikai csapatokat. Emellett a szociális kiadásokat is jelentősen, mintegy 500 milliárd dollárral faragná le az amerikai kormány: a szegényeket és időseket ellátó egészségügyi programokra juthat majd kevesebb.

Az már most valószínűsíthető, hogy Obama bejelentése újabb végeláthatatlan vitákat indít majd el a republikánusok és a demokraták között. John A. Boehner, a képviselőház republikánus elnöke például már múlt héten világossá tette, hogy nem fogja támogatni az adóemelést célzó törvényjavaslatokat, és más vezető republikánusok is közölték, hogy nem fogadják el a vagyonosok adóterhelésének fokozását.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el. 

Obama Afganisztán hadügy Irak költségvetés
Kapcsolódó cikkek