Magyar gazdaság

Merkel elveszíti saját kormánya irányítását

Idén már hat tartományi választást tartottak Németországban, két hét múlva lesz a hetedik Berlinben. A Die Presse szerint semmi remény arra, hogy megszakad a német koalíciós pártok vesztési szériája.

A bécsi lap szerint ugyanis a német polgárok annyira kevéssé vannak meggyőződve a kormány munkájáról, hogy a két pártnak nehéz sikeres választási kampányt folytatnia a szövetségi tartományokban. És miközben a liberálisok a közvélemény-kutatások szerinti 4 százalékos aránnyal a jelentéktelenségbe süllyednek, a CDU mérlege is egyre rosszabb most, hogy közeledik a kritikus fontosságú szavazás az EFSF mentőalapról.

A Die Presse leszögezi: Angela Merkel kancellár jobban meggyengült, mint valaha és kérdéses, hogy a sárga-fekete koalíció kitart-e a ciklus végéig. A koalíciós frakciókban lebonyolított próbaszavazáson 25 parlamenti képviselő megtagadta az európai mentőalapra vonatkozó beterjesztés támogatását.

Berlin már elfogadta, hogy a bajba került tagországok megsegítésére felállított alapban az eddigi 123 milliárd euróról 211 milliárd euróra emeli a részét. Az EFSF működésére vonatkozó szabályok kapcsán feszültség alakult ki a döntéshozók körében, a CDU és az FDP költségvetési szakértői kompromisszumot dolgoztak ki. Eszerint a kormány korábbi elképzeléseivel ellentétben az EFSF-et alárendelik a Bundestagnak, a német parlament alsóházának minden esetben jóvá kell hagynia, ha egy tagállam igényt nyújt be az alapban található összegekre. A későbbiekben az alapon végrehajtott változásokat a költségvetési bizottságnak kell jóváhagynia.

És bár Merkel hangsúlyozta, hogy bízik a kormánytöbbség igen szavazataiban, könnyen lehet, hogy csak az ellenzéki SPD segítségével vihetik át a törvényt a Bundestagon. Ez pedig győzelemnek tekinthető a szocialisták részéről, hiszen ezt az adut kihasználhatják arra, hogy saját javaslataikat is elfogadtassák a pengeélen táncoló kormánnyal.

Thomas Oppermann, az SPD vezetője úgy látja, ha Merkelnek nem sikerül biztosítania a többséget az EFSF-szavazásnál, új választásokat kell kiírni és a szociáldemokraták készek arra, hogy átvegyék a kormányzást. A lap szerint a helyzet most éppen olyan kaotikus, mint 2005-ben, amikor Gerhard Schröder akkori szocialista kancellár bizalmi szavazást kért maga mellett és ezt követően előrehozott választásokat tartottak. Ugyanakkor Merkel taktikusabb és megfontoltabb Schrödernél, ezért – mint a Carsten Koschmieder, a Berlini Egyetem politológusa fogalmaz – nem fog az asztalra csapni. A szakértő szerint ugyan a hajó léket kapott, de senkinek sem érdeke, hogy a legénység a tengerbe ugorjon, a koalíciós partnerek ragaszkodnak majd a kormányzáshoz, mivel egyikük sem nyerhet a következő választáson.

 

CSU SPD schröder koalíció CDU Merkel EFSF fdp
Kapcsolódó cikkek