Magyar gazdaság

Mire lesznek jók a megyei jogú városok?

Jelentős eredményként értékelik a legnagyobb városok önkormányzatai, hogy talán megmarad a megyei jogú városi rang. A siker azonban kétes értékű, a legkeményebb tárgyalások pedig csak ezek után jöhetnek.

Valószínű, hogy 2012 után is lesznek Magyarországon megyei jogú városok. A készülő önkormányzati törvény Fideszen belüli tárgyalásairól szivárgott ki a hír, hogy a Kósa Lajos debreceni polgármester vezette nagyvárosi lobbi ennyit el tudott érni a kormány központosító törekvéseivel szemben. Önmagában azonban legfeljebb a politikai kommunikáció szempontjából lehet értékelhető ez az eredmény, hiszen hiába a megyei jogú városi cím, ha épp megyei jogok nem maradnának mellette.

Márpedig a kormány tervei közül épp ez a leginkább kőbe vésettnek tűnő pont. A megyék anyagi helyzete annyira rossz, hogy elsőként az ő képviselőikkel állapodott meg a kormány, és gyakorlatilag minden jogkört elvesz tőlük az állam. Ez a megyéknek jó, mivel ha nincs több feladat, nem marad semmi, ami csődközeli állapotban tarhatná őket –  azonban azt is jelenti, hogy a megyei jogú városoknak sem maradnának feladatai.

A megoldást nagy valószínűséggel az egyedi szabályozás jelentheti. Ezzel ugyan névleg kiüresedhet a megyei jogú városi cím, ám egyenként feltölthetik olyan elemekkel, hogy a helyzet ne sokban térjen el a mostanitól. Az egyik legtöbb kiadással járó, ám egyben a városok vezetői számára legnagyobb presztízzsel bíró feladat, az iskolafenntartás ügyében ezért is ajánlhatott kompromisszumot az oktatási államtitkárság.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

megyei jogú város önkormányzat iskola megye
Kapcsolódó cikkek