Magyar gazdaság

Munka törvénykönyve - Sztrájkkal fenyegetnek a vasutasok

Szakszervezeti demonstrációkkal, sztrájkkal fenyeget október 25-től a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás, ha követeléseik nem teljesülnek, országos választmányuk pedig a határozatban megfogalmazott követelések alátámasztására október 7-én a "Tisztes Munka Világnapja" alkalmából figyelmeztető demonstrációkat szervez.

Mint írják, a VDSZSZ 2007-2008-ban kollektív munkaügyi vitákat kezdeményezett és az ezekben megfogalmazott, több sztrájkkal is nyomatékosított követelések teljesülésére a kormánnyal folytatott egyeztetések során elhangzott ígéretek ellenére még nem született megállapodást.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által készíttetett Munka törvénykönyve tervezete súlyosan sérti a munkavállalók és a szakszervezetek érdekeit, a munkavállalók jogai és juttatásai drasztikusan, és szükségtelenül csökkennének és a munkaadók felé a teljes kiszolgáltatottságukat jelentené - véli a VDSZSZ.

Hozzáteszik: az alaptörvényben és számos uniós és ILO-s egyezményben, normatívában is rögzített érdekvédelmi tevékenység és a szakszervezetek működése súlytalanná válna, mi több ellehetetlenülne, beleértve a munkavállalók érdekeinek védelmében kiálló szakszervezeti tisztségviselők védelmének megszűntetését is.

Ez az állapot a szakszervezet számára elfogadhatatlan, ezért követelik a megkezdett háromoldalú (kormány, munkaadók, LIGA szakszervezetek) tárgyalások felgyorsítását annak érdekében, hogy mielőbb, a szakszervezet számára elfogadható eredménnyel záruljanak a Munka törvénykönyvéről, a nyugdíjrendszerről és az új országos érdekegyeztetésről zajló tárgyalások.

A közlemény szerint az országos választmány a szeptember 12-re, más konföderációk által szervezett megmozdulás céljaival egyetért, de tekintettel arra, hogy "a szervezésben és a lebonyolításban párt is közreműködik, ezért az esemény pártpolitikai irányultsága miatt abban szakszervezetünk nem vesz részt".

LIGA sztrájk VDSZSZ szakszervezet munkavállalók vasutasok jogok
Kapcsolódó cikkek