Magyar gazdaság

Nomura: Óriási lyuk van a jövő évi költségvetésben

A Nomura szerint „zavaros” a 2012-es költségvetés, és „késik” is. Peter Attard Montalto szerint a kormány további megszorításokat hozhat jövőre.

Folytatódik a „háború” az ellen és ismét megszorítások jönnek a költségvetési hiánycélok eléréséért – írja legfrissebb, Magyarországról kiadott kommentárjában Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piaci elemzője. Hasonlóan a tavalyi évhez, a költségvetési folyamatok nagyon zavarosnak tűnnek, és késésben is van a jövő évi büdzsé tervezése, vélekedett az elemző.

Úgy gondoljuk, hogy a költségvetési „lyuk” 275 milliárd forint körüli lesz a következő évben – hangsúlyozta helyzetértékelésében, amelybe belekalkulálta Matolcsy György múlt heti bejelentéseit. Hozzátette, a kormányzatnak újra össze kell állítania egy intézkedéscsomagot 2012 második felében és újra elvéthetik a 2,5 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycélt.

A jó dolog az, hogy a minisztérium „reális” feltételezésekre építi a költségvetést az 1,5 százalékos GDP-növekedési prognózissal, először, mióta hivatalba lépett, írja Montalto.

A külföldi devizában denominált jelzálogfedezett hitelek „korai visszafizetését” elfogadták – emlékeztetett Montalto. A Nomura közgazdásza arra számít, hogy a bankok 1-1,5 milliárd euró veszteséget könyvelhetnek el emiatt.

Mivel a háztartások csak egy kis része élhet a végtörlesztéssel - és a rögzített árfolyamú fizetés sem vonz annyi embert, mint a kormányzat szeretné - azt várjuk, hogy a kormány további politikai intézkedéseket fog hozni a következő hónapokban, tette hozzá Montalto.

2012 Nomura hiány költségvetés elemző
Kapcsolódó cikkek