Magyar gazdaság

Róna: Elfogadhatatlan, hogy a kormány nem vállal szerepet a devizahitelesek megmentésében

Erkölcstelen és hiteltelen, valamint több sebből vérzik a kormány Országvédelmi akcióterve – véli Róna Péter.

A közgazdász szerint egy nemzet vagyunk, így a terheket egyformán kellene viselnünk. Róna Péter szerint elfogadhatatlan, hogy az állam a most javasolt megoldásban nem vállal szerepet, csak az adósok és a bankok. A szakember szerint méltánytalan és elfogadhatatlan az, hogy egy demokratikus országban olyan koncepcióval áll elő a kormány, amely csak 150 ezer számára lehet jó.

A devizaadósok végtörlesztési lehetőségének komoly következményei lehetnek hazánkra, Magyarország kockázati felára nagy mértékben emelkedni fog, megdrágul az finanszírozása. A közgazdász úgy véli, méltánytalan az Orbán-kormány elképzelése a végtörlesztésről, amelynek az lehet a következménye, hogy elveszhet a bizalom a kormány irányt, ami igen rossz hatással lehet a piacokra.

Róna szerint súlyosan eltévesztett gazdaságpolitikát folytat a kormány. A szakember ugyanakkor nem látja elképzelhetőnek, hogy külföldi tulajdonú bankok kivonuljanak Magyarországról. A közgazdász saját javaslata a probléma megoldására az lenne, hogy az OTP és az FHB vásárolja fel a devizahitel állományt a bankoktól a 20 százalékos diszkont áron, amelyért saját kibocsátású kötvénnyel fizetne, és a devizahiteleket konvertálnák forinthitelre. A diszkontveszteség felét vállalják a bankok, a másik felét az állam, például úgy, hogy beszámítja azt a bankadóba. Amennyiben nem lesz megoldás a devizaproblémákra, akkor nem lesz gazdasági fellendülés sem –tette hozzá Róna Péter.

megmentés devizahitel frankhitel közgazdász kormány végtörlesztés Róna Péter
Kapcsolódó cikkek