Magyar gazdaság

Terrortámadások: Megemlékezés a válság szorításában

Nagy nemzeti összeborulás helyett a válság uralja a 2001. szeptember 11-i terrortámadások tizedik évfordulóján az amerikai közvéleményt. Kérdés, mire lesz elég a Barack Obama által most indítványozott 447 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomag, és hogy a válság szorításában sikerül-e úrrá lenni a politikai ellentéteken.

A nemzeti összefogásról szóló hétvégi hangzatos nyilatkozatok ellenére továbbra is minden jel arra mutat: a súlyos gazdasági válságot komoly politikai ellentétek tetézik az Egyesült Államokban szeptember 11-e tizedik évfordulóján. Erre utalt Barack Obama is, aki a múlt héten a kongresszus két háza előtt arra hívta fel a honatyák figyelmét: véget kell vetniük a „cirkusznak”, és lépéseket kell tenniük a gazdaság megsegítése érdekében. A július végén az államadósság-plafon emelése körüli, valóban a cirkusz szóval jellemezhető vita után most a demokrata elnök egy 447 milliárd dolláros törvényjavaslat-csomagjával kapcsolatban vár megegyezést.

Obama, akinek beszédét a The New York Times agresszívként, az Economist pedig segélykiáltásként jellemezte, elsősorban az adócsökkentéstől és a kormány által finanszírozott programoktól remél fellendülést. Kérdés azonban, hogy a béreket terhelő adók és járulékok csökkentése, a vállalkozások számára nyújtandó adókedvezmények, illetve az infrastruktúra-fejlesztési és munkahely-teremtési programok elegendők lesznek-e arra, hogy lenyomják a 9,1 százalékosra duzzadt munkanélküliséget, illetve hogy elősegítsék a korábban még 3 százalékosra prognosztizált – majd az elmúlt hónapban 1,6 százalékosra módosított – GDP-növekedés felgyorsítását.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Obama Pentagon WTC terrortámadás évforduló
Kapcsolódó cikkek