Magyar gazdaság

Csak a befagyasztás segít a költségvetésen

További kormányzati intézkedések nélkül jövőre 3,1 százalékos GDP-arányos eredményszemléletű (ESA) hiány alakulhat ki, de amennyiben 200 milliárd forint összegű tartalékot véglegesen töröl a kormány, akkor teljesíthető a 2,5 százalékos hiánycél - mondta Varga Lóránt vezető elemző csütörtökön, ismertetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzését a 2012. évi költségvetési törvényjavaslatról.

Az MNB friss elemzése szerint a bruttó hazai termék jövőre 0,6 százalékkal nő, miközben a költségvetési törvényjavaslat 1,5 százalékos növekedéssel számol. (Szeptemberben az MNB még 1 százalékos növekedést jelzett.)

A jegybank az adótörvények változtatása miatt a jövő évi inflációs előrejelzést 4,9 százalékra emelte a szeptemberi 4,7 százalékról.

Az MNB számításai szerint a tartalékok közül a 150 milliárd forintos összegű országvédelmi alapot és az 50 milliárdos kamatkockázati tartalékot feltehetően véglegesen törli (befagyasztja) a kormány, míg a 100 milliárdos általános és a 150 milliárd forint összegű céltartalékot elkölti. Ha ez a forgatókönyv  megvalósul, azaz erről intézkedik a kormány, akkor megvalósul a 2,5 százalékos ESA-hiány

(A 2012-es költségvetés 1,5 százalékos gazdasági növekedésre épül, és 2,5 százalékos GDP-arányos költségvetési deficitet jelez előre.)

hiánycél befagyasztás tartalék MNB költségvetés
Kapcsolódó cikkek