Magyar gazdaság

Leminősítés: A Coface már lecsapott Németországra és a többi nagyra

A Coface adatai szerint mind Európában, mind az Egyesült Államokban romlott a vállalatok pozíciója, a nemzetközi hitelbiztosító nyolc fejlett ország minősítését helyezte negatív megfigyelési listára, vagy fosztotta meg pozitív kilátástól. Görögország és Ciprus kockázati besorolását pedig egy egész fokozattal leminősítette.

A fejlett országokban romlott a helyzet 2011 nyár óta. Nem csak az gyakorol negatív hatást a gazdaságra, hogy befagyott a hitelezés Európában és az Egyesült Államokban, pont ott, ahol korábban szerepe kiemelkedő volt, hanem a kialakult bizalmi válság is. Ez utóbbit a pénzpiacok volatilitása demonstrálja a legjobban, ami elkezdett szétterülni a gazdaság egészében. Az euróövezet válságának kilengései és az Amerikai Egyesült Államok politikai patthelyzete lehetetlenné teszi a forgatókönyv elkészítését, és ezek a bizonytalanságok azt is eredményezhetik, hogy a fogyasztók és a befektetők felfüggesztik vásárlásaikat.

Jelentős kockázatnak tartja a Coface, hogy az szívében a szintén ritkábbá és egyben drágábbá is válik. Ebben az összefüggésben a Coface által rögzített határidőn túli fizetések előfordulása ismét növekedésnek indult, különösen az euróövezet periférikus országaiban. A Coface a korábbinál gyengébb, 1,6 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít az euróövezetben.

A gazdasági és pénzügyi kilátások romlása miatt a Coface egy egész fokozattal, C-re rontotta le Görögország kockázati besorolását, illetve B-re Ciprusét, miután júniusban ez utóbbi országét már eleve visszavette. A vártnál erőteljesebb (az idén 4 százalékos a gazdasági visszaesés) tovább duzzasztotta Görögország államadósságát. Habár eleve nagyon sokan tartják egy komolyabb csőd bekövetkeztét valószínűnek, az mégis úgy hatna, hogy a befektetők és a bankok szigorítanák vállalati hitelezéseik feltételeit. 2011 első félévében már eleve 7 százalékkal mérséklődött a vállalati hitelezés az előző év azonos időszakához képest. A Coface adatai szerint az idei év eleje óta szaporodott a görög vállalatok romló fizetési készségével kapcsolatos előfordulások száma.
 
Ezen túlmenően öt euróövezeti ország – Németország, Ausztria, Belgium, Franciaország és Hollandia – A2-es besorolásának pozitív kilátásait is visszavonta a Coface. Az idei esztendő második felében a gazdasági aktivitás lassulása, a külkereskedelem visszaesése, és főként a fogyasztói és vállalati bizalmatlanság növekvő kockázata nagyon szerény növekedést vetít előre az év hátralévő időszakára.
 
A Coface negatív figyelőlistára tette Olaszország A3, illetve Portugália A4-es besorolását. A költségvetési megszorítások további fokozása az olasz gazdaságot kvázi-stagnálásra ítéli, a portugál gazdaságot pedig recesszióba sodorja, mégpedig nem csak az idei évben. Ezeknek az országoknak a makrogazdasági és pénzügyi körülményeinek negatív trendjei hatással vannak a vállalatok fizetési képességére, ahogy egyébként az év első felében a Coface megtapasztalta az olasz és a portugál vállalatok esetében is.

 

Németország leminősítés Coface országkockázat Franciaország adósságválság
Kapcsolódó cikkek