Magyar gazdaság

Megbüntette Spanyolországot az S&P

Leminősítette Spanyolországot pénteken a Standard & Poor's, a spanyol gazdaság bizonytalan növekedési kilátásaira hivatkozva.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítője pénteken hajnalban Londonban közölte, hogy az eddigi "AA"-ról egy fokozattal "AA mínusz"-ra csökkentette a Spanyolországra érvényben tartott hosszú futamú besorolását, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.

Az S&P az osztályzatrontás indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy bizonytalanok a spanyol gazdaság növekedési kilátásai, emellett megvan a valószínűsége a pénzügyi rendszer további eszközminőség-romlásának is.

A Standard & Poor''s ez utóbbi tényezővel kapcsolatban felidézte, hogy a héten gyengébb országkockázati csoportba sorolta át a spanyol bankrendszert, ezt a döntést is azzal a véleményével indokolva, hogy erősödnek a spanyol gazdaságot terhelő kockázatok.

Az S&P a minap közölte, hogy nyilvántartásában az eddigi 3-as kockázati csoportból a 4-esbe kerül át a spanyol bankszektor országkockázati megítélése (Banking Industry Country Risk Assessment - BICRA).

A cég által az egyes nemzeti bankszektorokra kidolgozott országkockázati osztályzati rendszer nem azonos a bankokra érvényben tartott egyéni adósi, illetve betétkockázati besorolásokkal. A BICRA-mutató az adott országok pénzügyi szektorainak egészét érintő, általános, a nemzetgazdaságra is kiható és onnan eredő kockázati tényezőket méri; a legjobb osztályzat az 1-es, a legrosszabb a 10-es.

A spanyol bankrendszer az átsorolás nyomán mások mellett Csehországgal, Szlovákiával, Izraellel és Mexikóval került azonos BICRA-csoportba.

A magyar bankrendszer BICRA-osztályzata 7-es a Standard & Poor''s banki országkockázati besorolási módszertanában.

A spanyol bankrendszer visszasorolásához fűzött elemzésében az S&P kiemelte, hogy véleménye szerint a spanyol gazdasági növekedési kilátásai "egyre korlátozottabbak". A cég az idei év egészére 0,8 százalékos, 2012-ben 1,0 százalékos GDP-növekedést jósol Spanyolországban.

A péntek hajnali szuverén leminősítéshez fűzött elemzésében azonban a Standard & Poor''s felvázolt egy gyengébb forgatókönyvet is, amelyben jövőre szerepel, a spanyol hazai össztermék (GDP) 0,5 százalékos reálcsökkenésével. Az S&P szerint e forgatókönyv megvalósulása felvetné az újabb leminősítés lehetőségét.

A múlt héten egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings is leminősítette Spanyolországot. A Fitch a hosszú távú spanyol államadós-besorolást "AA plusz"-ról két fokozattal "AA mínusz"-ra süllyesztette, ugyancsak negatív kilátást érvényben hagyva az új - egyébként továbbra is magasan elsőrendű befektetői - osztályzaton.

Indoklásában a Fitch Ratings az euróválság intenzívebbé válása mellett kiemelte azt a kockázatot is, amelyet az egyes régiók költségvetési teljesítménye jelent a spanyol kormány konszolidációs erőfeszítéseire.

A hitelminősítő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a meggyengült kockázati profil ellenére biztosítottnak tekinti Spanyolország szuverén fizetőképességét.

Nem sokkal korábban a Moody''s Investors Service agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal Olaszország kormánykötvény-besorolását rontotta, egyebek mellett az Olaszországhoz hasonlóan nagy adósságokkal küszködő euróövezeti országok növekvő hosszú távú finanszírozási kockázataira hivatkozva.

A Moody''s "Aa2"-ről - a köztes "Aa3" és "A1" fokozatok kihagyásával - "A2"-re süllyesztette az olasz szuverén kötvényadósság osztályzatát, és az új besorolásra is negatív kilátást hagyott érvényben.

A múlt hónap végén a Standard & Poor''s is leminősítette Olaszországot, arra a véleményére hivatkozva, hogy gyengültek az olasz gazdaság növekedési kilátásai, és ezen az olasz kormány által tervezett reformok sem javítanak sokat.

leminősítés S&P Spanyolország adósságbesorolás
Kapcsolódó cikkek