Magyar gazdaság

Takarékbank: Leminősíthetnek minket, részben a végtörlesztés miatt

A végtörlesztés is érvként szerepelhet a hitelbesorolás meghatározásakor. A CDS-felárunk eleve rosszabb kategóriát indokolna számunkra a Takarékbank elemzői szerint.

Jócskán visszavette a Takarékbank növekedési előrejelzését, bár a 2012-re vonatkozó, 1,5 százalékos prognózisával még mindig az optimisták közé tartozik. Nem lesz már két számjegyű ipari növekedés, mint korábban, legfeljebb a bázishatás miatt decemberben – vélekedik Suppan Gergely, a bank elemzője.

Bár a beruházások terén némileg optimistábbak a többi elemzőnél az intézet szakértői, így is csak néhány százaléknyi bővülést vetítenek előre a következő évekre. A kecskeméti Mercedes-üzem önmagában 700-800 milliárd forinttal megnövelheti az ipari termelést, ám ez a GDP-ben lényegesen kisebb hatást okozhat.

A növekedés szempontjából a legnagyobb kockázatot a költségvetés jelenti. Bár jelentősek a tartalékok, így a hiánycél túllépését nem valószínűsítik a szakértők, de nem mindegy, hogy mekkora részt kell zárolni a tartalékokból, vagyis mekkora további növekedési áldozatot kell hozni a büdzsé egyensúlyának oltárán. A munkahelyteremtés emellett nem elég gyors ahhoz, hogy a szabályozás szigorítása miatt megjelenő inaktívak el tudjanak helyezkedni, ezért 2013-ig 10 százalék feletti munkanélküliséggel számolnak.

20 százalék körüli végtörlesztési aránynál a banki tőke 1 százalékára rúgó veszteség érheti a bankszektort, ami jelentősen növeli a pénzügyi kockázatot. A magyar CDS a legmagasabb Európában, és rosszabb hitelminősítést indokolna. A minősítési rendszerben rossz fényt vet fizetési kultúra szempontjából a végtörlesztés. Viszont sokkal kevésbé van rászorulva az ország külső finanszírozásra, mint 2008-ban. A megugró és a fennálló feszültség a kormány és a jegybank között szintén nem tesz jót az országról alkotott képnek. A végtörlesztéssel kapcsolatban nehezen elképzelhető, hogy az EU ne a bankoknak adna majd igazat a várható jogvitában – vélekedik Ádám Zoltán, elemzési osztályvezető.

 

besorolás leminősítés Takarékbank végtörlesztés CDS felár
Kapcsolódó cikkek