Magyar gazdaság

Vagyonvédelem a válság alatt

A külső és belső hatások kedvezőtlen alakulása, a krízis várható újabb elmélyülése olyan környezetet teremt, amelyben létkérdés lehet a vevők pénzügyi helyzetének ismerete és folyamatos figyelemmel kísérése – fogalmazott Varga Gábor, az Euler Hermes elnök-vezérigazgatója a társaság kis- és középvállalkozások számára rendezett vidéki roadshow-jának lezárulta kapcsán.

– Befejező vidéki állomásához érkezett a Világgazdaság szervezésében, az Euler Hermes által támogatott kkv-roadshow. Mi volt a támogatás elsődleges célja?
– Győr a tavasszal indult roadshow hetedik állomása. Elsősorban megyeszékhelyeken rendeztük meg az előadásokat, így Székesfehérváron, Kaposváron, Nyíregyházán, Kecskeméten, Szegeden, Debrecenben és ma Győrött, miután piacvezetőként kötelességünknek tartottuk az ismeretterjesztést.

– Mi az előadásuk fő üzenete azon túl, hogy bemutatják a hitelbiztosítást?

– Év elején határozott jelei voltak annak, hogy több ágazatban megindult a világgazdasági kilábalás. Ma már látjuk, hogy ez csak átmeneti volt, és a válság újabb szakasza következik. De nemcsak a világgazdaság alakulása hat negatívan a magyar vállalkozásokra, hanem a magyar gazdaságpolitika által okozott kiszámíthatatlanság is. Ezért is nagyon fontos, hogy a cégek vezetői a vagyonukat tervezett módon védjék. A külső és belső hatások kedvezőtlen alakulása, a krízis várható újabb elmélyülése olyan környezetet teremt, amelyben létkérdés lehet a vevők pénzügyi helyzetének ismerete és folyamatos figyelemmel kísérése, azaz a hitelbiztosítás által nyújtott előnyök ismerete és használata.

– Mi történik a hitelbiztosítási piacon, ha újra elmélyül a gazdasági válság?
– Egyelőre tartani tudjuk azokat a kedvező kereskedelmi és kockázatvállalási feltételeket, amelyeket év elejétől vezettünk be. De ha ismét elmélyül a válság és elkezdenek bedőlni a hitelek, akkor a hitelbiztosítás lényegéből fakadóan csökkennek majd az általunk javasolt biztosítási összegek és ismét szigorodnak a kereskedelmi feltételek. Ezért csak javasolni tudom azon vállalatvezetőknek, akik régóta gondolkoznak azon, hogy elkezdenek hitelbiztosítással működni, most tegyék meg.

– Hogyan értékelik az eddigi roadshow eredményeit?
– Mindenképp pozitívan, hiszen egyértelműen kiderült, nagyon kevés azon vállalkozók száma, akik ismerik vagy már használják is a hitelbiztosítás által nyújtott szolgáltatást a kis- és középvállalatok körében.

roadshow kockázatvállalás vagyonvédelem válság
Kapcsolódó cikkek