Magyar gazdaság

Beláthatatlan következmények előtt az EU

Papandreu görög miniszterelnök oktalan bejelentése arról, hogy népszavazást tart a Brüsszelben jóváhagyott második segélycsomagról világosan és egyértelműen mutatja, hogy politikai unió nélkül az euró hamarosan a múlté lesz – írja kommentárjában a bécsi Die Presse.

Az osztrák lap szerint azonban szó sincs arról, hogy Papandreu ostoba lenne. Éppen ellenkezőleg, a népszavazás arról, vajon a görögök elfogadják-e a második segélycsomagot és az ezzel összefüggő kemény strukturális reformokat és takarékossági intézkedéseket, politikai sakkhúzásnak tekinthető. Hiszen mindenki tudatában van a valódi kérdésnek, amelyről a görögök januárban vagy februárban szavaznak: "Akarunk mi az euróövezetben maradni vagy sem?"  - írja a Die Presse.

A német üzleti körök lapja, a Handelsblatt szerint vezető közgazdászok Németországban attól félnek, hogy a tervezett népszavazás kudarcának pusztító következményei lennének az euróövezet pénzügyi rendszerére. Önmagában véve nem helytelen, hogy Papandreu görög miniszterelnök megpróbál újabb legitimációt szerezni politikájához a tagállamok múlt héten elfogadott csúcsértekezleti határozatainak valóra váltása érdekében. Ám ha a népszavazás eredménye nem, az a szakértők szerint jelentősen növelné a csődkockázatot és sokkot okozna a globális pénzügyi rendszerben.

A lap szerint az sem világos, miről akarnak tulajdonképpen a görögök szavazni. "A hitelező bankok általi egyoldalú, önkéntes elengedésről? Aligha. Az EU és az IMF segélyeiről? Az állami pénzügyek szükséges átstrukturálásáról?  Ez új választásokhoz vezetne. Mindent egybevetve úgy tűnik, politikai öngyilkosságról van szó, amelyet a félelmem motivál, ezt azonban egyedül kellene elkövetni – vélik a lapnak nyilatkozó szakértők.

Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa eközben bírálta Papandreu miniszterelnök eljárását. A kormányfő ezzel az eurót még nagyobb veszélybe sodorja – hangoztatta a Die Welt szerdai számában megjelent interjújában. "Ha a görögök ugyanis tényleg nemmel szavaznak, ennek a következményei beláthatatlanok lesznek".

Ám Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter kitart Görögország támogatása mellett.  "A Financial Times Deutschland (FTD) szerdai számában megjelent interjúja szerint a miniszter kijelentette: mindig azt mondtam, Ha Görögország magára akarja vállalni a segélyprogramok és a reformok terheit és a velük járó vesződségeket, ha az euróövezetben akar maradni, akkor mi ezt támogatni fogjuk."

 

 

görög schauble Népszavazás Görögország Papandreu
Kapcsolódó cikkek