Magyar gazdaság

Elveszett évtizeddel riogat az IMF vezetője

A Nemzetközi Valutaalap vezetője, Christine Lagarde szerint nagy a kockázata, hogy a gazdaság számára "elveszik egy évtized".

Lagarde szerint az európai adósságválság bizonytalanságot okozott az egész világgazdaság számára. Bár a megoldást célzó próbálkozások iránya jó, ennél jóval többet kell tenni azért, hogy helyreálljon a bizalom.

"Amennyiben nem cselekszünk bölcsen és nem cselekszünk együtt, a gazdaság szerte a világon a bizonytalanság, a pénzügyi instabilitás és a kereslet várható összeomlásának lefelé tartó spiráljába kerül" - mondta Lagarde egy Pekingben tartott konferencián. "Belefuthatunk abba, amit néhány elemző már most is az elveszett évtizednek nevez" - tette hozzá az ügyvezető igazgazó, aki egyben Kínát is felszólította arra, hogy hozza egyensúlyba a gazdaságát.

A kifejezés Japánnak, az 1990-es évekbeli válságkorszakát idézi, amikor a kipukkadt ingatlanbuborék következményeként a szigetország állandó deflációval és egyre növekvő adóssággal küzdve átlagosan csupán 1 százalékos éves gazdasági növekedést produkált.

Lagarde Moszkvából érkezett Pekingbe és kétnapos kínai látogatásának kezdetén tartott előadást a nemzetközi pénzügyek intézetének (IIF) - a világ nagy bankjainak szervezete - által rendezett fórumon.

Sajtójelentések szerint tárgyalásai kínai partnereivel elsősorban az európai válság feltartóztatását szolgáló erőfeszítésekről szólnak majd, vélhetően abból a reményből kiindulva, hogy a nagy feltörekvő gazdaságok, Kínával az élen felhalmozott devizatartalékaikból befektetnek a válság sújtotta térségekben.

IMF Christine Lagarde évtized eurózóna
Kapcsolódó cikkek