Magyar gazdaság

Fellegi: A kínaiak vettek és vesznek is magyar államadósságot

Kína egyik legjelentősebb állami forráskihelyező vállalata érdeklődést mutat Magyarország iránt, ahogyan a kínai független hitelminősítő is keresi megjelenésének lehetőségét hazánkban - tájékoztatta Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter pénteken az MTI-t Pekingben. Fellegi Tamás találkozott a kínai jegybank kormányzójával és a külügyminiszter helyettesével is.

A miniszter tárgyalt a kizárólagos állami tulajdonú China Investment Corporation (CIC) vezérigazgatójával, akivel megvitatták annak a lehetőségét, hogy a cég milyen módon tud a magyar gazdaságfejlesztésbe bekapcsolódni. "Ismerik Magyarországot, jártak nálunk, készítettek egy tanulmányt is, amelynek alapján készek a közeljövőben ismét eljönni és olyan közös forrású projektekről is tárgyalni, amelyek magyarországi és régiós befektetések megvalósítását jelenthetik" - foglalta össze a CIC-nél folytatott megbeszéléseit a miniszter.

Fellegi Tamás találkozott a kínai jegybank, a Kínai Népi Bank (PBOC) kormányzójával, Csou Hsziao-csuannal (Zhou (Xiaochuan), aki megerősítette, hogy a kínai alapok, bankok vásárolnak magyar államkötvényeket és forintban denominált értékpapírokat. A kérdésre, hogy a jelenre vonatkozott-e a megállapítás, a tárcavezető azt válaszolta, hogy "a jelenre és a jövőre". A megbeszélésen szóba kerültek még a két állam közötti pénzügyi együttműködés új formái is. A kormányzó aláhúzta: Magyarországgal rendkívül jó a viszony.

Ugyanezt emelte ki Fu Jing (Fu Ying), az európai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes, aki szerint országaink között stabil a politikai bizalmi helyzet, s szavaiból kiderült: ehhez hozzájárulnak a gyakori legfelsőbb szintű látogatások.
 

államkötvény kínai befektetés CIC jegybank
Kapcsolódó cikkek