Magyar gazdaság

Konfliktus a megyei tulajdon államosításáról - Halasztott döntés

Több kormánypárti képviselőnek is kifogásai akadtak a megyék tulajdonainak állami átvételét szabályozó törvénnyel szemben, ezért az utolsó pillanatban egy héttel elhalasztották a javaslat parlamenti végszavazását.

A tervek most arról szólnak, hogy egy hét alatt megpróbálják rendezni az ellentéteket, és jövő hétfőn próbálnak eljutni a zárószavazásig.
Indoklásként csak egy szűkszavú megjegyzés érkezett arról, hogy az előterjesztő Belügyminisztérium kérésére csúszik egy héttel a szavazás; úgy értesültünk, hogy a megyék, a megyei jogú városok és a kormány ellentéteit nem sikerült még rendezni.

Annak, ha a megyék tulajdonát átvenné az állam, a megyei jogú városok lehetnének a nagy vesztesei. A megyék jogkörének kiürítésével nekik is alig maradna mozgásterük – hogy ezt hogyan rendezzék, az új önkormányzati törvény vitájában is összeütközéseket hozhat. Információink szerint ez az egyik oka annak, hogy ezen a héten nem lesz szavazás. A legnagyobb bajban lévő megyék abban reménykednek, hogy nem fogják komolyabban megváltoztatni a javaslatot.

Nem véletlen, hogy a reform sokaknak fájó elemei közül ők tudtak elsőnek megegyezni a kormánnyal: több megyében már olyan akut a pénztelenség, hogy nem volt más választásuk, mint elfogadni az államosítást. A halasztással azonban könnyen kicsúszhatnak a határidőkből. Amúgy sem lett volna sok idő minden megyei tulajdont átvenni, így kevesebb mint másfél hónap maradhat arra, hogy minden egyes átvétel jogi rendezését elvégezzék.

Hatszázmillió forint a túlélésre

Megérkezett az a közel 600 millió forintos gyorssegély, amelyet a Belügyminisztérium a legrosszabb helyzetben lévő megyéknek szánt. A támogatás arra jó lehet, hogy a megyei intézmények állami átvételéig legalább a működést biztosíthassák a fontosabb intézményekben.

A legnagyobb összeg a már hónapok óta a csőd határán egyensúlyozó Pest megyébe jutott, 283 millió forint. A szintén súlyosan eladósodott Somogy 94 milliót kapott, hat másik megye pedig 25 és 50 millió közti összegeket. A probléma súlyosságát jelzi viszont, hogy az ország megyéinek közel fele rászorult a támogatásra, amelyet a legnagyobb krízisben lévő önkormányzatoknak szoktak adni.

A legnagyobb összeg a már hónapok óta a csőd határán egyensúlyozó Pest megyébe jutott, 283 millió forint. A szintén súlyosan eladósodott Somogy 94 milliót kapott, hat másik megye pedig 25 és 50 millió közti összegeket. A probléma súlyosságát jelzi viszont, hogy az ország megyéinek közel fele rászorult a támogatásra, amelyet a legnagyobb krízisben lévő önkormányzatoknak szoktak adni. -->

jogkör állami tulajdon Belügyminisztérium Pintér átvétel megye
Kapcsolódó cikkek