Magyar gazdaság

Plázastop: A miniszter felmentést adhatna

Az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága szerdán döntött arról, hogy bizottsági módosító javaslatot nyújt be a testület a 2012. évi költségvetést megalapozó egyes törvényeket módosító törvényjavaslathoz.

A javaslat megtiltaná a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű kereskedelmi építmények, nevezetesen a plázák építését a jövőben. Ezzel párhuzamosan a parlamenti testület a PSZÁF-ról szóló törvényt módosítva megtiltaná a jövő évtől a fogyasztói csoportok szervezését.

A plázák építésének tilalmát indítványozó javaslat indoklása szerint az utóbbi időben a koncentrációja jelentősen megnőtt, napjainkra a kiskereskedelmi forgalom 69 százalékát uralják a nagy és közepes kereskedelmi vállalkozások, főleg a plázák működése révén.

Az általános tilalom alól a kereskedelemért felelős miniszter és a vidékfejlesztésért és a környezetvédelemért felelős miniszter részvételével tevékenykedő bizottság véleménye alapján a kereskedelemért felelős miniszter adhatna felmentést. A tilalom a javaslat szerint 2012. január elsején lép életbe, és 2014. december 31-én veszti hatályát.

A számvevőszéki és költségvetési bizottság a Pénzügyi és Szervezetek Állami Felügyeletéről (PSZÁF) szóló 2010. évi törvényt úgy akarja kiegészíteni, hogy 2012. január elsejét követően ne lehessen újabb fogyasztói csoportokat létrehozni az országban. A parlamenti bizottság szerint a már működő fogyasztói csoportok tevékenysége igen nagy kockázatot hordoz magában.


 

plázastop miniszter kereskedelem fogyasztói csoport pszáf
Kapcsolódó cikkek