Magyar gazdaság

Rogán megmondta, mire kell koncentrálni

A következő év az óvatos növekedés esztendeje lesz Magyarországon, ahol a költségvetést érő három fő kockázat - a növekedési, az árfolyam-, és a kamatkockázat - kezelésére kell koncentrálni - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke csütörtökön Budapesten.

Rogán Antal a Republikon Intézet "Magyar modell és esélyei" címmel rendezett konferenciáján hangsúlyozta: a növekedési kockázat - amelynek kezelése a magyar gazdaságpolitika feladata lesz - leginkább abból adódik, hogy a magyar szempontjából fontos célországok gazdasági növekedése bizonytalan, miközben az export adja a magyar motorját. A belső keresletet ugyan "megtámasztotta" a kormány a személyi jövedelemadó rendszer átalakításával, de nem bővült a fogyasztás.

Az árfolyam- és kamatkockázatokat csak úgy lehet kezelni, ha ezekre "kvázi, biztosításokat" kötünk, "ezért kell a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy új megállapodást kötni" - fogalmazott Rogán Antal. Hozzáfűzte: a megállapodás ezeket a kockázatokat 2012-ben "kiszámíthatóvá és kezelhetővé" teszi.

IMF Rogán kamatkockázat növekedés szja árfolyam
Kapcsolódó cikkek